Nezapamćena bujica teško je oštetila jedinu saobraćajnicu prema selu Trgovište na južnoj padini planine Kotlenik, ostavivši dvadesetak meštana ovog sela na samoj granici teritorija Kraljeva i Kragujevca bukvalno odsečene od sveta.

Nabujali Trgovištanski potok koji često tokom leta i presuši, napravio je ogromne kratere na lokalnom putu, pa se do sela teško stiže i pešice. To, međutim, nije obeshrabrilo Kraljevčane i njihove prijatelje iz Leposavića na Kosmetu da se upute ka ovom selu i meštanima dostave humanitarnu pomoć.

- Zajedmo sa čelnicima, volonterima i ljudima dobre volje iz Leposavića dostavili smo domaćinstvima u Trgovištu pakete humanitarne pomoći. Radi se uglavnom o staračkim domaćinstvima koja nisu zaboravljena i kojima ćemo nastaviti da pomažemo sve dok se ne osposobi put prema selu – kaže Nebojša Simović, načelnik Raškog okruga.

Pročitajte još - PRVA ŽRTVA POPLAVA: Vladimira pronašli ronioci

U paketima pomoći nalaze se osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu, a humanitarci su jedan deo puta prevalili kolima, a potom po nepristupačnom terenu nastavili pešice.

- Ništa nam nije teško kada je potrebno da pomognemo našoj braći koja su nam toliko puta do sada izlazila u susret. Videćemo šta je meštanima još potrebno i nastavićemo da im pomažemo – poručuju humanitarci iz Leposavića.

Dostava pomoći, foto G.Šljivić

U svojevrsnom humanitarnom konvoju našla se i medicinska ekipa kraljevačkog Doma zdravlja na čelu sa direktorkom dr Mirjanom Krčevinac koja je meštanima Trgovišta ponela neophodne lekove, a na licu mesta obaljeni su i pregledi lokalnog stanovništva.

Dostava pomoći, foto G.Šljivić

NA LOKALNOM PUTU U SIRČI KOD KRALjEVA POSTAVLjEN LANSIRNI MOST

Posle četiri dana oko 150 meštana pomoravskog sela Sirča nadomak Kraljeva, koji su od ponedeljka ujutro zbog srušenog mosta u bujičnoj poplavi praktično bili odsečeni od sveta, konačno će moći bezbedno da pređu preko Sirčansko-Trgoviške reke.

Pripadnici 210. inžinjerijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske Srbije (KoV) juče su na lokalnom putu ka Sirčanskoj banji preko ove reke postavili lansirni most i tako omogućili nesmetanu komunikaciju ovdašnjim meštanima sa centrom sela.


foto G.Šljivić

- Vojska Srbije ima razvijene snage i kapacitete za sve tri dodeljene misije. I upravo smo u Sirči, u okviru treće misije, uspešno realizovali zadatak otklanjanja posledica elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.


foto G.Šljivić

Pripadnici inžinjerijske jedinice su, na zahtev Gradskog štaba za vanredne situacije i naređenja pretpostavljene komande, postavili lansirni most – kaže brigadni general Željko Kuzmanović, komandant Druge brigade KoV.


foto G.Šljivić

Prema njegovim rečima, na ovaj način potvrđena je sprega vojske i naroda, kao i spremnost naših vojnika da pomognu lokalnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.

Pročitajte još - POSLEDICE POPLAVA: More đubreta slilo se u jezero

- Postavljanjem ovog mosta stekli su se uslovi da se može angažovati teretna mehanizacija za iznošenje svega ono što su bujični vodotokovi naneli u seoska domaćinstva. Mi ćemo u narednom periodu svakako angažovati i deo svojih kapaciteta u ljudstvu da pomognemo u otklanjanju posledica poplave – dodao je Kuzmanović.


foto G.Šljivić

Uz zahvalnost pripadnicima Druge brigade KoV, zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočević naglasio je ovom prilikom da je u kraljevačkom kraju bujica porušila ili oštetila ukupno 23 lokalnih i pristupnih mostova.


foto G.Šljivić

- Kraljevo je najviše stradalo u ovoj elementarnoj nepogodi i dragocena nam je pomoć iz svih raspoloživih resursa – rekao je Rakočević. - U saradnji sa gradskim i državnim stručnim i inženjerskim službama videćemo na kojim je još lokacijama neophodna, ali i izvodljiva, ova vrsta intervencije.