SAVEZ samostalnog sindikata u Kikindi predložiće Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se u tom gradu formira agencija za čuvanje mališana mamama i tatama koji rade po smenama. U sindikatu smatraju da u gradu ima nekoliko stotina roditelja kojima nema ko da čuva decu dok oni rade u drugoj i trećoj smeni, kao i da na evidenciji nezaposlenih ima dovoljno vaspitača, koji bi prihvatili taj posao i stručno ga radili. Plate za njih trebalo bi da obezbedi država, smatraju u sindikatu.

- Inicijativa je nastala u okviru projekta "Primena mera populacione politike na teritoriji grada Kikinde. Smatramo da je to vrlo značajno pitanje, jer mnogim roditeljima koji rade i vikendom i praznikom, nema ko da čuva decu po podne i uveče. U agenciji bi sa decom radili školovani vaspitači, dakle oni koji su stručni, a roditelji bi bili opušteni dok su na poslu, jer bi bili sigurni da su im deca zbrinuta. Predložićemo ministarstvu da u Kikindi započne pilot-projekat, da lokalna samouprava bude medijator, a da sve troškove rada agencije snosi država - obrazlaže Ilija Drljić, predsednik Veća samostalnog sindikata Kikinde.

PROČITAJTE JOŠ - Roditelji nesvesno sabotiraju dečji uspeh

Mlade majke podržavaju predlog, jer deca u zabavištima mogu da budu samo do po podne.

- Kao samohranoj majci dvoje male dece, ideja se veoma dopada, jer neće imati ko da ih pričuva kada počnem da radim. Agencija bi bila dvostruko korisna, jer bi pomogla nama roditeljima, ali i vaspitačima, koji, nažalost, čekaju posao - smatra Maja Radaković.

I Marijani Divljak, koja ima tromesečnu bebu, dopada se inicijativa, jer bake i deke koji su zaposleni ne mogu uvek da priteknu u pomoć.

PROČITAJTE JOŠ - Nasmejano dete nagrada za rad

- Rok za penzionisanje je produžen, pa bake i deke rade sve duže i mnogi mladi parovi ne mogu da računaju na pomoć baka-servisa - ističe Marijana.

Predstavnik sindikata sa roditeljima

Sociolog Milica Savić i psiholog Vanja Laković, koje su uključene u projekat sindikata, smatraju da bi na ovakav način deca kvalitetno provodila vreme dok su roditelji radno angažovani.

- Poslodavci retko kada daju mogućnost da se usklade porodične i obaveze na poslu, pa bi ovo bilo dobro rešenje. Kada su roditelji sigurni da su im deca dobro čuvana, radiće sa manje briga, a time bi i produktivnost bila veća - smatraju Milica i Vanja.


PROPISI

PREMA zakonskim propisima predškolske ustanove mogu da rade maksimalno 11 sati, a to znači da vaspitno-obrazovni rad u vrtićima ne može da se odvija noću. Čak se i jaslice u pedagogiji smatraju za "nužno zlo". Za decu od tri do sedam godina idealan je poludnevni boravak od četiri sata.