Branivoje Brano Đukanović, profesor iz Loznice, koji se planinarenjem neprestano bavi više od pola veka, sabrao je vrhunsku kolekciju drvenih eskponata, koje je značalni sredio, uredio zaštitio, stvorivši on njih umetnička dela.

Donosio je, sam, ili uz pomoć prijatelja, zanimljivo drveće, ali i kamenje iz reka od Jadra i Drine do Save, Morave, Vardara...Spajao je retke, zanimljive i atraktivne primerke od drveta iz prirode i kamena. Tako je nastala njegova bogata kolekcija skulptura, čija je izložba, trenutno, u toku u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ u istoimenom lečilištu i odmaralištu, između Drine i Gučeva, čije svake deliće ovaj profesor, prirodnjak i umetnik zna.

Pročitajte još - Neobične skulpture od drveta pronađenog u Dunavu

U raznim krajevima Srbije i susednim zemljama, posebno u RS i BiH, Đukanović je, do sada, imao više od trideset izložbi, koja su mesta na kojima se govore lepe pesme, čuje divne melodije i uživa u ambijentu izložbe o čemu on posebno vodi računa.

Uz njegova dela, upravo, slikaju u Koviljači akademski slikari iz raznih krajeva Srbije, koji, polako, uz Branina objašnjenja, uspevaju da shvate šta je vezano za koje podneblje, planinu, reku, sela, gradove, na mnoge staze i bogaze kojima je hodio i još hodi.

Branivoje Đukanović Foto V. Mitrić

Đukanovića očekuju nove izložbe, već narednih sedmica, u Kikindi, Vršcu, pa u Rumuniji.