VEĆINA javno-komunalnih preduzeća u gradu na Veternici je prošlu godinu završila sa pozitivnim bilansom, čemu je doprinelo i smanjenje viškova zaposlenih. Javni sektor u Leskovcu danas ima 222 radnika manje, a samo u Gradskoj upravi do zakonskog maksimuma nedostaje čak 59 izvršilaca.

U lokalnoj samoupravi, međutim, ističu i stav da je na oporavak gradskih preduzeća uticala i značajna pomoć koja je u poslednjih nekoliko godina stizala iz ovdašnjeg budžeta, a sada se govri samo o prihodima.

U gradsku kasu će se, tako, i ove godine "sliti" deo dobiti Toplane koja iznosi 65,5 miliona dinara, dok je Vodovod, uprkos brojnim obavezama, uspeo da zaradi 580.000. Na njegovo pozitivno poslovanje je značajno uticalo i to što su tokom poslednjih pet godina broj radnika smanjili za 75, a istovetan trend je primetan i u JP "Pijaca", u kojem se godinama samo uvećavao broj zaposlenih.

- Sada imamo 102 radnika, 14 manje u odnosu na prethodnu godinu jer su mnogi napustili firmu kroz program rešavanja tehnoloških viškova. Lane smo ostvarili bruto dobit od 14,2 miliona dinara, a prihode smo uvećali za 22,3 odsto u odnosu na 2017. - ističe direktor JP "Pijaca" Ivan Milovac.

PROČITAJTE JOŠ - Leskovac: Vodovod za ponos

Dobit JP "Urbanizam i izgradnja" iznosi nešto više od 17 miliona dinara, JKP "Komunalac" je u plusu od oko 150.000, ali je poslovodstvo uspelo da isplati i deo zaostalih zarada koje su radnici čekali godinama. Direktor Vladimir Sinadinović ističe da su ekonomičnijem poslovanju ove firme doprinele i nove delatnosti - poput obeležavanja horizontalne signalizacije na saobraćajnicama ali i nabavka nove opreme.

- Nabavka mehanizacije i nove opreme za gradska javna preduzeća nas je za minule tri godine koštala 140 miliona dinara i smatram da je to bio ispravan potez. Naime, pomažemo onima koji se trude da promene zatečeno stanje i stanu na zdrave noge. Tako su u JKP "Grdelica" sami smanjili plate i u svim segmentima bolje rade, dok JP "Dom" i JP "Pijaca" godinama gradu duguju oko 235 miliona dinara, pa smo odlučili da im pomognemo, uz jasno stavljanje do znanja da je to poslednji ustupak koji im činimo - kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na kraju, JP "Dom" je poslovao sa gubitkom od oko sedam miliona dinara, ali je, kako je naglašeno, značajno smanjio troškove poslovanja. I Gradska autobuska stanica (GAS) beleži sličan minus koji je, pored ostalog, opravdan isplatom zarada za petoro otpuštenih radnika koji su posle tri godine izvršnim sudskim rešenjima vraćeni na posao.

PROČITAJTE JOŠ - Leskovac: Kasa sa pet prioriteta

NEMINOVNA PRIVATIZACIJA

GRADONAČELNIK Goran Cvetanović je najavio da će lokalna samouprava uskoro započeti proces traženja privatnog partnera za Gradsku autobusku stanicu. Kaže, uveren je u to da je upravo javno--privatno partnerstvo jedino perspektivno rešenje za obezbeđivanje uspešnog poslovanja lokalnih firmi.

- Privatizacija je budućnost mnogih javnih preduzeća, pa to važi i za Toplanu, ali i druge ovdašnje firme - zaključuje prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović.