KRALjEVO - Groblje streljanih u Kraljevu, spomen kompleks posvećen nevinim civilima koje su oktobra 1941. godine u znak odmazde streljali fašistički okupatori, minulih dana ponovo se našlo na meti lopova i vandala.

Zasad nepoznati počinioci, najverovatnije pod okriljem noći, ukrali su oko 100 metara žičane ograde, počupali nekoliko tek zasađenih sadnica, a nisu poštedeli ni Spomen kapelu, pričinivši tako materijalnu štetu koja se procenjuje na oko milion dinara.

- Ograda je razvaljena u dužini od oko 100 metara, nedostaje 46 polja mreže i 47 stubova. Pre dve nedelje smo odradili sadnju drveća na Groblju streljanih, ali je nekokliko sadnica iščupano iz zemlje. Vandali su oštetili i Spomen kapelu u izgradnji koju ćemo morati najpre da kompletno saniramo, a potom da uredimo enterijer i objekat stavimo u funkciju - kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Pročitajte još - Lopovi odneli dva kilometra ograde


Kako saznajemo, ovdašnja Komunalna policija podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica i sada je na nadležnim institucijama da utvrde ko je počinio vandalizam i krađu.

- Retko se dešava da te prijave protiv NN lica dobiju i sudski epilog. Ovo jednostvavno mora da se spreči i mi kao grad moramo da nađemo način da dobijemo čuvarsku službu na Groblju streljanih - dodaje Nestorović. - Ovo je sveto mesto za sve Kraljevčane i nedopustivo je srnavljenje ili da u sklopu kompleksa neko napasa konje ili gazi po kostima naših predaka.

Uređenje monumentalnog Groblja streljanih, preko puta kraljevačke Železničke stanice, po zamisli arhitekte Pavla Krunića započeto je još sedamdesetih godina prošlog veka i do danas nije završeno.

Istina, tokom minule decenije, postavljena je žičana ograda koja na žalost ipak ne sprečava vandale da skrnave spomen obeležja, da demoliraju ili čak zapale spomen-vagon i da nedovršeno „atomsko sklonište“ u neposrednoj blizini pretvore u javni klozet... Na veliku bruku i sramotu.