POŽAREVAC - Odeljenje za vanredne situacije u Požarevcu saopštilo je da je prethodnih nedelja registrovano povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Zbog toga je uputilo upozorenje građanima da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenom, jer na taj način izlažu opasnosti ne samo sebe, već i svoje susede i materijalna dobra.


Pročitajte još: BUKTE POŽARI U SRBIJI: Gore njive oko Jagodine, vatra uz autoput; Plamen i od Makiša do Ostružnice


- Podsećamo građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru, kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima – navodi se u saopštenju Odeljenja za vanredne situacije.

Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne, za fizičko lice 10.000 dinara, a za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara. Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u u Požarevcu pojačaće nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara na otvorenom prostoru, a protiv osoba koja ne poštuju odredbu zabranu spaljivanja, podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.