U SRCU Bačke u toku je kopanje kanala Kula - Mali Iđoš, koji će omogućiti navodnjavanje novih 11.500 hektara poljoprivrednih površina na području opština Kula, Vrbas, Mali Iđoš i Bačka Topola.

- Završetkom radova u dužini od pet kilometara biće završen ogroman posao u okviru prve faze izgradnje sistema za navodnjavanje, vredne milijardu i po dinara, koja se finansira iz Razvojnog fonda "Abu Dabi" - najavio je u utorak Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, prilikom obilaska terena gde se gradi sistem. - Dosad smo realizovali 11 velikih projekata u okviru ovog programa, rekonstruisali smo i regionalne i dvonamenske sisteme i doveli vodu do novih 37.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini. Tokom ove godine predviđeno je da počne realizacija druge faze, novih 18 projekata finansiranih iz Razvojnog fonda "Abu Dabi", čime će biti omogućeno navodnjavanje za još 70.000 hektara zemljišta.

Ove velike investicije vredne su više od šest milijardi dinara, a po najavama pokrajinskog premijera, pored Bačke, ovakvi projekti će se raditi i u Banatu i Sremu.

Pročitajte još - Bager "Lala" vredniji nego ikad

- Sada nam ostaje da vidimo kako putem mera i podsticaja da omogućimo poljoprivrednim gazdinstvima da nabave pumpe, prskalice i druge elemente za navodnjavanje, kako bi ojačali poljoprivrednu proizvodnju i otklonili posledice suše - dodaje Mirović.