Na spomenik kidnapovanih i ubijenih Srba u Velikoj Hoči vraćen je jarbol sa srpskom zastavom, gde su pre dva dana srušeni i krst i jarbol, prenosi Tv Most iz Zvečana.


U Velikoj Hoči na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštine Orahovac, na Kosovu i Metohiji, pre dva dana oboren je i razbijen krst.


Sa istog mesta tada je uklonjen i jarbol sa zastavom Republike Srbije.


Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić okarakterisao je tada ovaj čin kao "bezuman napad".


"Rušenje krsta je znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima. Ekstremisti su u Velikoj Hoči kod Orahovca sinoć počinili još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tok kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, i ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik", naveo je Đurić.


On je podsetio da je nedaleko odatle više puta do sada rušena i spomen-ploča otetim i nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara iz Srbije, neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima.


On je u petak ocenio da je mali broj preostalih Srba u orahovačkoj opštini, koji danas u Velikoj Hoči i Orahovcu žive pod stravičnim pritiskom i izloženi su čestim pretnjama i provokacijama, simbol stradanja i obespravlenosti srpskog naroda i živi dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza, a da je istina o prirodi međuetničkih odnosa zapravo sasvim drugačija.
Đurić je u saopštenju takođe podsetio "sve u Srbiji i čitav svet da će se za nekoliko dana navršiti 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao".