BOR - Bor je prvi grad u Srbiji koji će dobiti precizno urađene digitalne podatke sigurnih staza i putanja kretanja učenika osnovnih i srednjih škola kako bi se povećala njihova bezbednost u saobraćaju, saopštili su predstavnici Geografskog informacionog sistema (GIS).

Podaci, kojima će se omogućiti da projekat Sigurne staze, mladi pešaci budu bezbedniji u saobraćaju, biće dostupni nakon šestomesečnih aktivnosti koje sprovodi GIS.

Da situacija u Boru nije nimalo bezazlena, pokazuje istraživanje Igora Velića, diplomiranog inženjera saobraćaja iz Bora.

PROČITAJTE JOŠ - BEZBEDNOST SAOBRAĆAJ: Akcija "Imaš samo jedan put"

"Istraživanje pokazuje da je od 2013. do 2017. godine na teritoriji Bora u saobraćaju lakše ili teže stradalo 45 mališana, od čega su 47 odstopovređeni kao pešaci, a četiri biciklisti", rekao je Velić.

Prema njegovim rečima, taj projekat predstavlja revoluluciju za celu Srbiju, i na primeru Bora će se videti kako će se u budućnosti razvijati mapiranje, i ukazivanje na kritična mesta u gradu i van grada, kao i koji su uzroci saobraćajnih nezgoda.

Menadžer projekta Miodrag Bogunović je rekao da je projekat "Sigurne staze" važan, jer će se njime povećati bezbednost dece u blizini škola, i ukazati lokalnoj samoupravi na koji način bi trebalo da promeni prostornu dokumentaciju da bi bezbednost bila veća.

"Mi treba da mapiramo saobraćajnu infrastrukturu sa javnim objektima kao što su škole, Dom zdravlja ili Policijska stanica, da ukrstimo podatke, i dobijemo sigurne rute kretanja đaka", kazao je Bogunović.

Na Konkursu koji nosi naziv "Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti", posredstvom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetske banke, Ujedinjenog kraljevstva i Kancelarije za IT elektronsku upravu, GIS je koristio podatke koji se nalaze na portalu otvorenih podataka i dostupni su svim građanima. Među tim podacima uskoro će biti i podaci najpre iz Bora, a kasnije i cele Srbije.