Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je u petak da je zbog velikih snežnih padavina vanredna situacija trenutno proglašena u pet opština i da je u ugroženim područjima evakuisano 10 osoba.

„Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji pet opština proglašena je vanredna situacija. U ovom momentu to su opštine Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška“, rekao je Marić.

Pročitajte još - Zavejana sela bez lekara zbog godišnjih odmora

On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim područjima ne stabilizuje.

„Do sada smo imali 11 intervencija, a deset ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu“, izjavio je Marić.

U NOVOJ VAROŠI SVE TEŽA SITUACIJA

U Novoj Varoši gde je pre dva dana proglašena vanredna situacija, sneg i dalje pada a prvi čovek opštine Radosav Vasiljević kaže da je situacija u selima jutros teža nego što je bila u četvrtak. Naime, nove količine padavine zatrpale su već očišćenje putne pravce pa je u snežnoj blokadi još uvek oko 3.000 žitelja planinskih sela. Prema njegovim rečima najteža situacija je u Tisovici, Miševićima i Gornjem i Donjem Trudovu, a zavejan je i deo Bukovika.

Takođe, neprohodna je i većina nekategorisanih puteva u Jasenovu i Božetićima. On navodi i da su kamioni samo u toku četvrtka iz grada izneli više od 1000 kubika snega sa ulica i trotoara.

- Celu noć je padao sneg i sve ono što smo juče uspeli da očistimo danas je ponovo neprohodno. Sva mehanizacija koju imamo je na terenu od Jasenova, Božetića, Akmačića, Bele Reke, Trudova, Miševića, Tisovice i drugih sela Zlatara i Javora. Deo puteva ponovo smo uspeli da očistimo međutim najveći deo njih ostaće zavejan još minimum dva dana, zato što laka mehanizacije ne može da probije smetove koji dosežu visinu i do dva metra pa smo prinuđeni da uputimo teške mašine – kazao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.


Kritično je i u samom gradu gde ima više od pola metra snega, a od četvrtka krenula je akcija njegovog odvoženja snega sa gradskih ulica.

- Plan je da uklonimo sav sneg sa kolovoza i trotora u dve centralne gradske ulice, Karađorđevoj i Svetog Save, kako bi pešaci i vozila mogli da se normalno kreću. O količni padavina najbolje govori podatak da smo juče iz grada isterali čak 1.000 kubika snega, a očistili smo nepunih 400 metara Karađorđeve ulice – naglašava Vasiljević.

Opština Nova Varoš ima oko 600 kilometara nekategorisanih puteva. Radnici Elektrodistribucije tokom četvrtka uspeli su da otklone sve kvarove na elektromreži pa sada svi potrošači u ovoj opštini imaju struju.

(A. Rovčanin)

SAOBRAĆAJ OTEŽAN ZBOG SNEGA

U većem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežne padavine dodatno su otežale već zimske uslove vožnje, saopštio je jutros AMSS.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugaženom stanju do 5 cm, na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja. Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže.

AMSS vozačima savetuje da zbog lošeg vremena ne kreću na put ako ne moraju, a preporučuje se period od 9 do 17 sati. Takođe treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda duži.

Pročitajte još - Sneg se ne predaje

Na put treba ići isključivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, i prilagoditi brzinu predviđenu za zimske uslove vožnje.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP "Putevi Srbije" na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Zadržavanja teretnih motornih vozila, na izlazu iz zemlje na Kelebiji su oko 180 minuta, na Horogšu oko 90 minuta, a na Batrovcima oko 60 minuta.

SNEG PADA, SITUACIJA STABILNA, NAJTEŽE U REKOVCU

Situacija na području Pomoravskog okruga, uprkos snegu koji pada od četvrtka sa manjim i jačim intenzitetom, je stabilan, rečeno je Tanjugu u lokalnim samoupravama u Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu.

Snabdevanje strujom, gasom, vodom i toplotnom energijom je uredno, a zimska služba je bila celu noć na terenu. Svi glavni putni pravci su prohodni.

Najviše snega je palo u opštini Rekovac, a najteza situacija je u selima Beočić, Sekurič, Šiljevica i Šljivica, izjavio je glavni čovek za javne puteve u ovoj opštini Bojan Brašić.

Glavni putevi su očišćeni, radimo na čišćenju sporednih i očekujemo da popodne budu i oni očišćeni, dodao je Brašić.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović je izjavio Tanjugu, da je u ovoj opštini nema problema, a putevi su prohodni i čiste se i dalje.

I u opštini Ćuprija je situacija stabilna, izjavio je predsednik opštine Ninoslav Erić.

Stabilna sitauacija je i u opštini Despotovac, izjavio je radnik Opštinske uprave Vlado Jovanović, kao i u Svilajncu, potvrđeno je Tanjugu u JKP "Morava".

Policijska uprava u Jagodini saopštila je da niko nije tražio njihovu pomoć u smislu neke evakuacije i drugog uzrokovanog visokim snegom i hladnoćom, kao ni pomoć vatrogasno-spasilačkog bataljona.

Čelnici lokalnih samouprava rekli su da je saobraćaj otežan i usporen, ali se obavlja, na nekim linijama sa manjim zakašnjenjima.

CENTAR POŽAREVCA OSTAO BEZ GREJANjA

POŽAREVAC – Javno preduzeće „Toplifikacija“ danas je korisnicima u centru Požarevca obustavilo grejanje, kako bi se izvršile određene intervencije na toplovodu. One se izvode na primarnom cevovodu u pasažu „Palate Morava“, pa su bez grejanja ostali svi stanovi i lokali koji su na njega priključeni. Pošto se građani ovih dana žale na slabije grejanje, iz „Toplifikacije“ su najavili da će u stanovima podići temperaturu za tri do pet stepeni.

- Zbog povremenih žalbi korisnika grejanja, zbog izuzetno loših vremenskih uslova, u roku od 24 sata iskorigovaćemo temeperaturu vode koja ide prema grejnim telima naviše za tri do pet stepeni, što će povećati temperature u prostorijama za dva do tri stepena – saopštili su iz „Toplifikacije. Građani Požarevca grejanje imaju 24 sata, jer se toplovod snabdeva vrelom vodom iz kostolačkih termoelektrana, koje rade u sve tri smene.