ZGRADA OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod", koja je izgrađena još dvadesetih godina prošlog veka u Zasavici 1 kod Mačvanske Mitrovice, biće kompletno obnovljena, pa će četvorogodišnja škola koju u dva kombinovana odeljenja pohađa tridesetak učenika zablistati novim sjajem.

Direktor Slađan Papić kaže da se u dvorištu ove obrazovane ustanove nalaze dva objekta - stari iz 1919. koji se već poduže ne koristi, te novi, sagrađen pre gotovo četiri decenije od azbestnih ploča. Iako zvuči neverovatno, stara zgrada je u znatno boljem stanju, pa je lokalna samouprava za kompletnu rekonstrukciju odvojila oko 12,5 miliona dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Mačvanska Mitrovica: Ne daju decu u školu od azbesta

- Iz godine u godinu se smanjuje broj stanovnika, samim tim i dece, pa smo odlučili da oživimo sela i unapredimo život u njima, posebno u oblasti obrazovanja, poljoprivrede, infrastrukture, turizma... - kaže direktor Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice Petar Samardžić.


Dva objekta obrazovne ustanove

Izvesno je i to da će, po rekonstrukciji starog objekta OŠ "Dobrosav Radosavljević Narod", za koji su od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje stigla dva i po miliona, objekat od azbestnih ploča biće uklonjen. Jer, Evropski parlament je još 1976. doneo odluku o ograničavanju upotrebe azbesta, od 2005. su u svim zemljama EU zabranjene njegova proizvodnja i upotreba, a školska zgrada u Zasavici 1 je poslednji preostali "primerak" na teritoriji Sremske Mitrovice.