LEKARI na Klinici za nefrologiju i hemodijalizu u Kliničkom centru u Nišu još ne znaju šta je uzrok epidemije hepatitisa C, koja se u toj ustanovi pojavila krajem juna. Od tada do danas registrovano je ukupno 25 obolelih, a poslednji pacijent zaražen je pre više od mesec dana, što je, prema rečima pomoćnika generalnog direktora za hirurška pitanja Gorana Stanojevića, siguran znak da je epidemija pri kraju.

- Epidemija je prijavljena 27. juna 2018. godine, a poslednji pacijent je registrovan pre više od mesec dana, što je sa aspekta inkubacionog perioda ohrabrujuće u smislu da se time epidemija završava. Naravno, i dalje pratimo razvoj događaja. Od momenta proglašenja epidemije, Uprava KC, kao i Klinika za nefrologiju, u dogovoru sa sanitarnom inspekcijom i Institutom za javno zdravlje u Nišu, kao i Institutom za javno zdravlje "Batut" u Beogradu, doneli su niz mera u cilju suzbijanja novonastale situacije - istakao je Stanojević.


PROČITAJTE JOŠ - Najnovija terapija za hepatitis C

On dodaje da sa aspekta struke, kada je reč o hemodijalizi, svetski podaci pokazuju da je rizik od obolevanja od krvno prenosivih infekcija do deset odsto.

- Svetski podaci ukazuju na to da je prihvatljiv rizik od krvno prenosivih bolesti do 10 odsto. Ako uzmemo u obzir da je do današnjeg dana na Klinici uključeno 275 pacijenata na hroničnom programu hemodijalize, a da je 25 obolelo, jasno je da je taj procenat ispod 10 odsto.

Dr Goran Stanojević

Stanojević kaže da su svi zaraženi pacijenti dobro, da se oporavljaju i da je stanje pod kontrolom.

- Neki od pacijenata nisu imali nikakve simptome, već smo samo konstatovali prisustvo virusa na osnovu povećane transaminaze. Čim smo dobili prvi pozitivan rezultat na virus, zatvorili smo salu za hemodijalizu u kojoj je došlo do zaraze, za negativne pacijente, i izdvojili one sa virusom od ostalih - rekla je direktorka Klinike za nefrologiju dr Branka Mitić.

Ona je izjavila na konferenciji za novinare da je epidemija hepatitisa C otkrivena prilikom rutinske kontrole u junu.

- Kod izvesnog broja pacijenata smo imali porast transaminaza, a neki pacijenti čak nisu imali povišene vrednosti transaminaza već im je samo potvrđeno prisustvo virusa - rekla je Mitićeva.


INKUBACIJA DO DEVET MESECI

- S OBZIROM na to da inkubacioni period za hepatit C može da traje od tri do devet meseci, radićemo češće kontrole - rekla je dr Branka Mitić.

Rukovodstvo Kliničkog centra najavilo je i da će nakon ovog slučaja povećati broj osoblja i proširiti prostor za potrebe pacijenata na hemodijalizi.