Radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku i danas su osmi put u proteklih šest meseci sprečili sudske izvršitelje, koji su u prisustvu policije, pokušali da preuzmu pogon za izradu kugličnih vretena.

Oko 100 radnika blokiralo je fabrički ulaz, sprečavajući sudske izvršitelje da uđu u fabriku i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je od 1,5 milion dinara u međuvremenu, sa kamatama, narastao na oko 4,6 miliona dinara.

Kordon policije, koji je bio postavljen nekoliko metara ispred fabričke kapije sprečio je novinare da uđu u fabriku, dok su bili prisutni sudski izvršiteji.

PROČITAJTE JOŠ: Telima branili fabriku

Policija nije dozvolila da u fabriku uđe i više odbornika iz dve odborničke grupe u Skupštini Čačka, opozicione Dveri i vladajuće Srpske napredne stranke, koji su došli da podrže radnike.

PROČITAJTE JOŠ: Čačak: Radnici zaustavili plenidbu

Nakon što su sudski izvršitelji napustili fabriku, policija se povukla.

Predstavnici sindikata rekli su novinarima da je pogon "Kuglična vretena" od značaja za odbrambenu industriju o čemu postoji rešenje Ministarstva odbrane iz 2017. godine.

FRA koja se bavi proizvodnjom i prodajom rezanog alata i mašina, osnovana je 1953. godine i sada je u fazi restruktuiranja.

U fabrici je trenutno zaposleno 560 radnika.