PRIRODNjAČKI centar Srbije u Svilajncu predstavio je veb-aplikaciju u okviru projekta "Digitalizacija i multimedijalna prezentacija" i upotrebljena je aplikacija za mobilne telefone preko koje se mogu pratiti sve izložbe i svaki eksponat iz bilo kog mesta na svetu. Aplikacija može da se koristi na engleskom, nemačkom i srpskom jeziku, na ćirilici i latinici. Reč je o projektu koji je podrazumevao projektovanje i kreiranje baze podataka kao osnove za dalji razvoj, izradu upravljačke veb-aplikacije i izradu veb-aplikacije za javni prikaz digitalne kolekcije.

Projekat, započet prošle godine, realizovan je uz finansijsku podršku lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je njegov značaj i podržalo projekat "Digitalni muzej" na konkursu za finansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2018. godini. To je Prirodnjačkom centru Srbije omogućilo da završi projekat.

- Moramo da idemo u korak sa tehnološkim dostignućima i da pratimo trendove savremenog sveta. U tom smislu Svilajnac i Srbija ne zaostaju mnogo. Očigledno je da je lokalna samouprava Svilajnac izdvojila velika sredstva, ne samo u ovoj oblasti, i to ne samo finansijska, već je odlikuju i entuzijazam, posvećenost i opredeljenost da ide u pravom smeru. Svilajnac je tu jedan od najsvetlijih primera i jedan od vodećih u Srbiji - ocenio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je u utorak otvorio digitalizovan Prirodnjački centar.


PROČITAJTE JOŠ - Digitalizovan Prirodnjački centar Srbije, eksponati mogu da se “obiđu” na telefonu


Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je pre desetak godina Prirodnjački centar Srbije bio hrabra ideja, a da je danas digitalizovan i u rangu sa sličnim centrima u Evropi.

Ministar Vukosavljević u u muzeju

- Kada smo gradili ovaj objekat, znali smo da gradimo ustanovu koja će morati da se usavršava desetinama godina. Drago mi je što imamo podršku Ministarstva kulture i informisanja, jer je ovo projekat od nacionalnog značaja - rekao je Milanović.


VEK I PO BIBLIOTEKE

MINISTAR Vukosavljević je dodao da će Ministarstvo kulture i informisanja pojačati saradnju sa Prirodnjačkim centrom, ali i s drugim ustanovama kulture. Ono će podržati sve opštine koje su posvećene tehnološkom razvoju.

On je obišao i "Resavsku biblioteku", koja ove godine obeležava 150 godina postojanja i rada, čime malo koja ustanova kulture u Srbiji može da se pohvali.