BILA je to prava narodna fešta, uz izložbu paprike, folklor, gozbu i narodno veselje i pravljenje ajvara! Žitelji paraćinskog sela Drenovac, poznati u Pomoravlju kao vrsni paprikari, ni ove sezone nisu propustili "Paprikijadu" koj je uvod u nastupajuću berbu.

Manifestaciju su prekrstili u "Drenovačke dane" jer, kažu, da nije zgodno da "Paprikijada" traje tri dana, a ovu manifestacija je i ove godine više hiljada ljudi.

Paprika je rodila odlično, kažu proizvođači, pa je žiri imao dosta posla da obiđe parcele prijavljene za takmičenje i utvrdi čija je paprika najbolja.

Titulu pobednika za najbolji zasad poneo je Jovica Milojević iz Sikirice, dok je najuređeniju parcelu imao Miroslav Stevanović iz Drenovca. Dejan Krkić, takođe iz Drenovca, uspeo je da proizvede najtežu papriku od 400 grama! Dok je u dužini bez premca bila paprika Saše Simića - 34 centimetra.

U poređenju sa prošlogodišnjim atributima kraljice povrća, težina je premašena za 24 grama, a dužina za četiri centimetra.

U pravljenju ajvara pobedila je ekipa tamošnjeg poljoprivrednog udruženja "Napredak", a u šahovskom turniru prvo mesto zauzeo je Saša Lukić.


PROČITAJTE JOŠ - Miris paprika se širio Adom


U goste Drenovcu došli su imenjaci iz sela Drenovac kod Šapca i iz Ruskog Krstura, sela koje neguje sličnu manifestaciju, te Folklorni ansambl "Slobodan Aligrudić" iz Golubovaca (Crna Gora).

Za zabavu se prve večeri pobrinuo ansambl "Braća Lešjanin", dok su sutradan igra i pesma trajali do kasnih noćnih sati uz nastup drenovačkog sve poznatijeg KUD "Spasovdanski vez" i folkloraša iz Crne Gore.

Organizatori "Drenovačkih dana" bili su tamošnji Savet mesne zajednice, poljoprivredna udruženja i "Spasovdanski vez", pod kapom paraćinske turističke organizacije i Opštine.


NAJLEPŠA PARCELA

MIROSLAV Stevanović (64) prošle godine je imao najkvalitetniji zasad, a sada je pobedio u kategoriji najuređenije parcele, što znači - bez korova.

- Obično sadim dukat i crnu kurtovku koju sam lično proizveo. Mnogo znoja je potrebno da bi rod paprike bio dobar, ali je zadovoljstvo na kraju veliko - kaže Stevanović.PAPRIKA IZ SLOVENIJE

IGOR Erjavec iz Satahovaca kod Murske Sobote (Slovenija), ove godine nije mogao da dođe u Drenovac, što ga nije sprečilo da na izložbu pošalje korpu paprike koju je proizveo. I to ne bilo kakve već - drenovačke, od semena koje je sa prošlogodišnje "Paprikijade" poneo u Sloveniju.