UZ novčani podsticaj države, od početka godine 72 mladih u Kragujevcu, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, započelo je sopstveni posao. Reč je o programu samozapošljavanja za mlade do 30 godina, a put od poslovne ideje do "realnog" posla, prošla je i Sara Protulipac (27), koja već privređuje i obezbeđuje egzistenciju za sebe i svoju sestru.

Pročitajte još: Kako do posla kroz državne subvencije?

Ova mlada devojka, apsolvent Saobrćajnog fakulteta, kaže da je preko NSZ odlučila da konkuriše za podsticajna sredstva i već više od tri meseca se bavi proizvodnjom i prodajom tajlandskog sladoleda.

- Dobila sam 180.000 dinara bespovratne pomoći od Nacionalne službe za zapošljavanje i uz povoljan kredit, koji sam uzela od banke, otvorila radnju. Prema dosadašnjim rezultatima, mislim da sam obezbedila egzistenciju za sebe i mlađu sestru koja mi pomaže u poslu - kaže Sara Protulipac.

Iznajmila je prostor od oko dvadesetak kvadrata, redovno izmiruje sve obaveze, već je pri kraju vraćanja kredita banci i planira proširenje posla. Tajlandski sladoled, pojašnjava, sprema se pred mušterijama, na licu mesta, koristi se sveže voće i drugi sastojci i to se pokazalo kao uspešna ideja.

Pročitajte još: Subvencije dvaput veće

- U Kragujevcu sam prva počela da se bavim tim poslom. Iskoristila sam leto gde je potražnja za našim sladoledom bila velika, a za zimu već pripremamo nove slatkiše, ali to je zasad tajna- priča ova devojka.

SREDSTVA

U FILIJALI NSZ u Kragujevcu kažu da je poslednjih godina primetno veće interesovanje mladih, posebno sa fakultetskom diplomom, za pokretanje sopstvenog posla uz podsticaje.

Za samozapošljavanje odobrava se po 180.000 dinara, za one koji su proglašeni za tehnološki višak - 200.000, a za osobe sa invaliditetom 220.000 dinara.