DUŽ puta Bački Gračac - Odžaci uništeno je 90 sadnica bele topole, koje su činile vetrozaštitni pojas, podignut ovog proleća. Prema rečima Tihomira Katića, predsednika udruženja "Ekolozi Bačkog Brestovca" (EBB), koje je zajedno sa JKP "Brestkom" sprovelo akciju sadnje mladog drveća, uništene su sadnice na četiri parcele u katastarskoj opštini Bački Gračac.

- Na jednoj parceli 30 mladih stabala je oguljeno i polomljeno, a na ostale tri je 60 sadnica potpuno zaorano. Štetu su uočili i prijavili poljočuvari, koji su utvrdili da je drvored uništen zbog sejanja kukuruza - naveo je Katić.

PROČITAJTE JOŠ: VANDALIZAM U KOŠUTNjAKU: Oštro kazniti sve "drvoseče"

On je istakao da je gaženjem sadnica propao novac i trud uložen u nabavku i sadnju mladog drveća, ali da je mnogo veća šteta napravljena zato što će biti izgubljena cela jedna godina u formiranju vetrozaštitnog pojasa na predviđenim parcelama.

PROČITAJTE JOŠ: JPV "Vode Vojvodine" poseklo zdravu šumu?

- Stabla su bila posađena na terenu koji je od druma udaljen devet i deset metara, a od njiva četiri metra. Taj prostor je drsko uzurpiran, a saobraćajna policija bi trebalo da ispita da li zemljište, koje je uzorano, možda pripada putnom pojasu - rekao je Katić.

VINOVNIKE LAKO OTKRITI

"EKOLOZI Bačkog Brestovca" obratili su se Odeljenju za inspekcijske poslove opštine Odžaci, insistirajući da bude podnet zahtev za strogo kažnjavanje uništitelja sadnica.

- Vinovnike je lako otkriti, jer se prema katastarskom broju parcela zna kome pripadaju, ili ko obrađuje njive, čije se oranje proširilo i na sadnice - ukazao je Katić.