SRPSKA kraljevska akademija naučnika i umetnika odlučila je da, u središtu njene ovogodišnje, najveće svetkovine "Vidovdanske loze", bude podsećanje na slavnu Ruskinju, mladu Darju Aleksandrovnu Korobkinu, koja je na planini Gučevo, tokom čuvene Gučevske bitke u Prvom svetskom ratu, dala život za slobodu srpskog roda, srpske države i vere pravoslavne, rekao nam je akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća SKANU.

Pročitajte još: Ruskinja dala život za Srbe

Na mestu gde je 2. oktobra 1914. godine poginula hrabra Darja, kao bolničarka, na prvoj liniji fronta, u "bici pod oblacima", kod Eminovih voda, biće, u organizaciji SKANU, podignut monumentalni spomenik devojci iz Rusije koja je zadužila Srpstvo za sva vremena. Spomenik je već počeo da radi likovni umetnik iz Bijeljine, poreklom iz Banjana u Hercegovini, akademik Dragoljub Drago Mirković.

Pročitajte još: Knjiga o britanskom admiralu koji se borio za Srbiju

- Uz pomoć Ivka Veselinovića iz Loznice, koji je sa Zoranom Tošićem napisao knjigu o Darji, ustanovili smo mesto i kotu gde se ugasio njen mladi život, pa će znamenje biti postavljeno nedaleko od tog mesta, tamo gde će moći da ga vide prolaznici i putnici namernici koji dolaze na ovu legendarnu planinu - kaže akademik Mirković.


Akademik Mirković na mestu gde je poginula Darja Korobkina