RADNICI Fabrike reznog alata (FRA), u pogonu za izradu kugličnih vretena, po četvrti put su u sredu sprečili pokušaj uvođenja poverioca u posed. Svojim telima su blokirali fabrički ulaz sudskim izvršiteljima. Oni su, uz prisustvo jakih policijskih snaga pokušali da oduzimanjem dela pogona Fabrike, koji bi se prodao, naplate dug. Reč je o poravnanju duga sa jednom čačanskom privatnom firmom, koji je za 16 godina od milion i po dinara dostigao cifru od 4,6 miliona.

- Privredni sud nije mogao da oglasi prodaju, jer postoji Uredba Vlade Srbije od 2015. godine da je fabrika pod zaštitom Ministarstva odbrane zato što radimo alate za potrebe namenske industrije - rekao je predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić. - Trenutno u ovom delu fabrike imamo ugovoren posao za raketne sisteme "Morava".


PROČITAJTE JOŠ - Telima pred izvršitelja

Ministarstvo odbrane je u pisanoj formi poslalo dopis Privrednom sudu u kom traži da se obustavi postupak izvršenja i da se poverilac namiri na drugi način, međutim Privredni sud izgleda ne uvažava uredbe Vlade ni Ministarstvo odbrane.

Šef održavanja Nikola Čopić podseća da FRA ove godine obeležava 65 godina postojanja, kao i da je ovaj pogon najperspektivniji, pošto se tu proizvode kuglična vretena koja se ne prave nigde u ovom delu Evrope. On je pozvao predsednika Aleksandra Vučića da pomogne, jer je, kako je kazao, ovo firma sa tradicijom koja je opstala i u vremenu tranzicije i opšte propasti privrede u našoj zemlji. Prema njegovim rečima, fabrika trenutno ima ponudu od turske kompanije za proizvodnju vretena, a trenutno se ona rade i za SDPR.

ODLUČNI

- RADNICI su jedinstveni u odluci da istraju i zaštite imovinu i svoj posao. Sve što se duguje može da se namiri prodajom drugih pogona, a ne ovog koji radi i ima tržište i ugovorene poslove. Međutim, odgovor koji sam dobio od njih je poražavajući i glasi da sačekamo još malo, a mi vremena za čekanje nemamo - rekao je sekretar Samostalnog sindikata Miroslav Obradović.