IZGRADNjA pregradne brane na reci Raški u mestu Batnjik, na granici opština Raška i Novi Pazar, u koju je kompanija "Sekopak", lider u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom, uz pomoć nekoliko sponzora, prošle godine uložila oko 100.000 evra, već daje odlične rezultate. U poslednjih nekoliko dana brana je zaustavila i u specijalne kontejnere "otpremila" tri tone (nekoliko kamiona) flaša i druge pet-ambalaže, a od postavljanja više od pet tona.

Pročitajte još - Guncatima preti zaraza zbog smeća

Važno je da "zaustavljeni" otpad više neće teći rekom Raškom i neće zagađivati dolinu između Raške i Novog Pazara, ali je isto tako važno i da će sav otpad biti recikliran. Povećanjem vodostaja Raške, očekuju se još veće količine plastičnih flaša i drugog otpada - kaže direktorka "Sekopaka" Violeta Belanović Kokir. Ona naglašava da su postavljanje ove "pilot-brane" pomogli: "Apatinska pivara", Kompanija "Tetra-Pak", "Knjaz Miloš", "Bel-pakovanje", CRH i Opština Raška.

Mrežna eko-brana u Batnjiku izrađena je od nerđajućeg čelika koji ničim ne narušava rečni eko-sistem, floru i faunu. Ovakvi projekti u svetu daju odlične rezultate.