TRŽIŠTE stanova u Novom Sadu, procenjuju stručnjaci, poljuljano je najavom republičikh vlasti o gradnji jeftinih stanova. Cena koja je gotovo duplo manja od aktuelne, navela je mnoge kupce da još jednom promisle o investiciji, i da sačekaju bar još pola godine kako bi videli hoće li proći jeftinije.

Gradnju stanova u kojima bi kvadratni metar trebalo da košta 500 evra, namenjenih pripadnicima vojske, policije i službi bezbednosti, pre desetak dana je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. A potom je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović precizirala kako bi gradnja trebalo da počne sredinom sledeće godine, i kako bi u Novom Sadu gde postoji potreba za oko 1.800 ovakvih stanova, zgrade trebalo da budu podizane na Sajlovu, Paragovu, Mišeluku 2 i Jugovićevu. Lokacije u Novom Sadu su delomično komunalno opremljene.

- Planirao sam da kupim stan, ali kada sam čuo za ovo odlučio sam da ipak sačekam - kaže Novosađanin Mirko N. koji je podstanar od kada je oformio porodicu. - Nadam se da će doći do neke korekcije cene, i da će biti lakše da kupimo više kvadrata.

Dragan Rabatić, izvršni direktor "Solis nekretnina" iz Novog Sada, odličan poznavalac tržišta nekretnina u ovom gradu, objašnjava kako ovakva najava niže cene već izaziva pometnju na tržištu.

PRODATO 2.750 STANOVA STATISTIČARI su utvrdili kako je u Novom Sadu u prvoj polovini 2016. godine prodato 1.550 stanova. U prvoj polovini ove godine broj prodaja je duplo veći. Novog vlasnika dobilo je 2.750 stanova.

- Ova damping cena već je napravila manje poremećaje - jasan je Rabatić. - U Novom Sadu se stanovi prodaju u zavisnosti od lokacije po ceni od 950 do 1.800 evra. Tako se dupleks na manje atraktivnoj lokciji može kupiti već za 950 evra, a atraktivni manji stanovi bliži centru ili u samom centru koštaju i do 1.800 evra.

Trenutno je, dodaje Rabatić, Novi Sad veliko gradilište, pošto se u gradu podižu desetine hiljada kvadratnih metara stanova.

- Investitiri se ne žale i do sada je kupaca bilo dovoljno - kaže Rabatić. - Sigurno je, međutim, da će deo kupaca otići, ili će bar sačekati sa kupovinom. U svakom slučaju, za nekoliko meseci ćemo znati mnogo više. Činjenica je da se po ceni od 500 evra, možda mogu završtiti građevinski radovi, ali komunalno opremanje i cena zemljišta dodatno "zidaju" cenu. Samim tim, bez podrške države i oslobađanja od tih obaveza, nema šanse da se stan sagradi po zamišljenoj ceni.