PEDESETAK radnika fabrike "Sloga" a.d. je stupilo u štrajk jer su poslednju platu primili još u maju. Zato traže isplatu bar jedne zarade i upozoravaju da će - ako firma i nadalje ne bude imala direktora, a većinski vlasnik Radenko Komad iz Bačke Palanke ne prihvati da razgovara o njihovim zahtevima - biti primorani da blokiraju saobraćaj na obližnjoj magistrali.

Kažu, nekadašnja industrijska uzdanica zlatarskog kraja - koja je do početka poslednje decenije minulog veka u proizvodnji auto-delova, hidraulike i pneumatike za teretna vozila, autobuse i poljoprivrednu mehanizaciju zapošljavala više od 350 zaposlenih - danas je na kolenima. Firma je privatizovana sredinom 2015, većinski vlasnik je postao privrednik iz Vojvodine, a višemilionska dugovanja, prazni magacini i nedostatak posla su samo neki od problema, zbog kojih su se još pre dve sedmice obratili Nadzornom odboru u Bačkoj Palanci, ali uzalud...

Pročitajte još - U Srbiji zarađuje i 2.000 Kineza i Rusa

- Proizvodni kapaciteti su uposleni samo pet odsto, grejanje ne funkcioniše, pa nemamo humane uslove za rad. Pomoć smo tražili i od opštinskih institucija, ali odatle kažu da im zakon ne dozvoljava da intervenišu u privatnoj firmi. Ćuti i država, pa smo dovedeni na rub egzistencije - kaže predsednik Štrajkačkog odbora Dragan Obućina.

Dragan Obućina, Dragoslav Lečić i Obrad Mandić, foto A. Rovčanin

STAV

SUNOVRAT "Sloge" je, kažu, počeo po odlasku Zorana Đokića iz firme, jer nije postavljen novi direktor. Pomenuti bivši rukovodilac je sada odbornik u lokalnom parlamentu i smatra da su zahtevi radnika uglavnom opravdani jer su još pre njegovog odlaska imali ugovorene poslove i pristojnu perspektivu.