GRAD Sombor je jedna od tri lokalne samouprave u Srbiji koje su dobile zahvalnicu za promovisanje i rezultate ostvarene u zapošljavanju. Zahvalnicu je primila Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, a povodom Dana NSZ.

U obrazloženju komisije koja je zahvalnicu dodelila Somboru navodi se da ovaj grad prema stepenu razvijenosti pripada prvoj kategoriji jedinica lokalne samouprave, što znači da je među najrazvijenijima, te iz gradskog budžeta izdvaja sredstva za zapošljavanje nezaposlenih osoba.

Pročitajte još: Smanjena nezaposlenost: U Srbiji 622.000 nezaposlenih

- Grad Sombor je Lokalnim akcionim planom zapošljavanja (LAP) za ovu godinu iz sopstvenog budžeta izdvojio 17,5 miliona dinara, i to za finansiranje programa stručne prakse, subvencija za samozapošljavanje, subvencija za zapošljavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima i finansiranje javnih radova uz tehničku podršku NSZ. Više od 100 nezaposlenih dosad je uključeno u programe aktivne politike zapošljavanja, navedeno je u obrazloženju komisije NSZ.

Golubovićeva se zahvalila na priznanju i istakla da je NSZ prepoznala napor grada Sombora, kako na očuvanju postojećih radnih mesta, tako i nastojanja da lokalna samouprava pomaže pri otvaranju novih radnih mesta.

- Pored toga, Grad je uz zalaganje Saveta za zapošljavanje izdvojio idodatna sredstva od 100 miliona dinara za realizaciju drugih programa zapošljavanja i zahvaljujući tome u 2017. godini smo zaposlili 300 radnika. Ovim rezultatima doprinela je i dobra saradnja sa filijalom NSZ u Somboru, koja je organizovala odlične sajmove zapošljavanja - kazala je Dušanka Golubović i istakla da poseban doprinos u politici zapošljavanja ima Savet za zapošljavanje grada Sombora.

NIŠ I LESKOVAC

OSIM gradu Somboru, za doprinos zapošljavanju na nivou lokalnih samouprava, zahvalnice su dodeljene i Nišu i Leskovcu.