OPŠTA bolnica u Vršcu, samo u ovoj godini, od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, putem konkursa, dobila je medicinsku opremu vrednu 23 miliona dinara - više nego u nekoliko prethodnih godina zajedno. Najvrednija je kupovina centralnog sterilizatora sa svom dodatnom opremom, koji je koštao 16 miliona, a zahvaljujući kom se sada svi hirurški zahvati u toj ustanovi obavljaju nesmetano.

Tamara Grubišić, glavna sestra operacionog bloka vršačke bolnice, ukazuje na činjenicu da su zbog starog sterilizatora, koji se stalno kvario, gotovo svakodnevno morali da otkazuju već zakazane operacije, jer nisu imali sterilisane instrumente. Radili su samo hitne slučajeve, za šta, međutim, pacijenti uglavnom nisu imali razumevanja.

- Centralna sterilizacija je srce svake bolnice, a naše srce je pretilo da će prestati da kuca. Imali smo ogroman problem, za koji su pacijenti uglavnom krivili nas, osoblje bolnice, ne znajući sa čime se sve suočavamo - objašnjava Grubišićeva. - Kupovinom novog aparata taj problem je u potpunosti rešen. Sada se, u proseku, obavi 12 operacija dnevno, dok je broj bolničkih infekcija smanjen.

Istim sredstvima kupljen je i ultrazvuk za službu radiologije, vredan 3,7 miliona dinara, kao i dva aparata za službe hirurgije i urologije.

PROČITAJTE JOŠ - Bolnice da vrate 57 miliona

- Zahvalni smo resornom sekretarijatu što razume naše potrebe. Tu, međutim, nije kraj. Pod hitno nam treba ultrazvuk srca, kao i rezervni rendgen aparat, koji se, takođe, stalno kvari, pa imamo zastoj u radu. Nadamo se da ćemo i za to dobiti sredstva na konkursima - kaže dr Danilo Mitrović, direktor vršačke bolnice.

U planu je i renoviranje vešeraja, što je, takođe, jedan od gorućih problema.


DUŠECI, KLIME...

DIREKTOR Danilo Mitrović ponosno kaže da je u unapređenje rada bolnice uloženo i oko 19 miliona dinara, prikupljenih zahvaljujući donatorima - pojedincima, firmama i organizacijama. Kupljeni su brojni medicinski aparati, oko 40 računara i desetak klima-uređaja, krenulo se u kompletno renoviranje ginekologije, a uskoro će stići i 240 novih dušeka i jastuka za bolničke postelje...