IDEJA o kombi vozilima, koji služe kao pokretne kuhinje brze hrane, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama "Poslovni izazov", održanom u Novom Sadu.

Pobedio je petočlani tim, sastavljen od učenika Medicinske škole "Draginja Nikšić" iz Sremske Mitrovice, Saobraćajne škole "Pinki" i Računarske gimnazije "Smart" iz Novog Sada, Srednje škole "Dr Đorđe Natošević" iz Inđije i Hemijsko-medicinske škole u Vršcu.

Pročitajte još: Prepešačili 500 kilometara noseći pomoć Srbima na Kosmetu

Po ovoj, pobedničkoj ideji, kako objašnjavaju Anđela, Violeta, Aleksa, Milan i Bogdan, iz pobedničkog tima, veći broj transportnih vozila nalazio bi se na stalnim prometnim lokacijama u blizini centra, dok bi drugi bili u pokretu, u zavisnosti od okolnosti. Cilj pokretnih kuhinja je da privuku pažnju potencijalnih mušterija, i omogući im ukusne obroke bez čekanja. Hranu mogu naručiti putem aplikacije.

Pročitajte još: POMOGLI BOLESNOM DRUGU: Filip dobio šporet i električna kolica

- Drugi put učestvujem na ovom takmičenju - kaže Aleksa Nišavić, iz pobedničkog tima. - Vratio sam se, jer sam prošlog puta stekao nova iskustva, koja su me podstakla da osnujem marketinšku agenciju. Mislim da je jako važno da još za vreme školovanja stičemo preduzetnička iskustva.

IZ 31 ŠKOLE 120 ĐAKA TAKMIČENjE u Novom Sadu okupilo je više od 120 učenika iz 31 srednje škole iz Vojvodine. Nadmetali su se srednjoškolci iz Bačke Topole, Bačke Palanke, Novog Bečeja, Futoga, Novog Sada, Pećinaca, Rume, Sente, Sombora, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice, Sremskih Karlovaca, Vršca, Kikinde, Inđije, Šida i Zrenjanina.

Timovi učenika iz različitih škola, osmišljavali su rešenje - novi koncept restorana brze hrane, a ideje su prezentovali pred žirijem.

- Cilj takmičenja je da se učenicima pruži iskustvo i da nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima - objašnjava Nemanja Glavinić, iz organizacije "Dostignuća mladih u Srbiji". - Uče da razviju prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realni biznis plan.

Takmičenje "Poslovni izazov" je pokrenuto pre devet godina sa ciljem da podstakne srednjoškolce da upotrebe veštine koje poseduju na inovativan način, kako bi unapredili preduzetnički duh i povećali šanse za zaposlenje.

Za vreme školske godine, na četiri regionalna "Poslovna izazova", u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu, učestvuje više od 400 đaka iz 90 opština.

DOGODINE NACIONALNO FINALE

ČLANOVI tri prvoplasirana tima su obezbedili mesto u Nacionalnom finalu, koje će biti održano u februaru naredne godine. Pobednici finala će učestvovati na "Poslovnom izazovu" zapadnog Balkana, u aprilu 2018. godine u Sarajevu, zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.