POŽEGA - Sa desne strane Zaseljske reke se prostire bukova šuma koja je nekada, kao takozvano zauzeće, pripadala meštanima, a od pre nekoliko decenija vlasnik je država, odnosno JP "Srbijašume" koje kompleksom samo gazduje.

I, od Rankovog, Cvijovog i Malog potoka, preko Osoja, do mesta Duboko - na dužini od oko dva kilometra - tokom poslednjih nekoliko godina pomenuto javno preduzeće eksploatiše ogrevno drvo, a žitelji Zaselja tvrde da je posečeno više hiljada kubika. Pritom, za račun "Srbijašuma" posao obavljaju privatni preduzimači i firme koje cepanice izvlače na tovarnim konjima ili čitava stabla vuku traktorskim čekrcima.

Ali, bivše vlasnike - koji iz svojih nekadašnjih poseda ne smeju ni granu da poseku, jer im sleduje prijava za šumsku krađu - posebno brine to što iza drvoseča ostaju odbačeni vrhovi drveća i granje, pa čak i oblice koje nisu za "kubikovanje", pa kroz takvu pustoš ne mogu da prođu čak ni berači pečuraka.

- Još je gore to što teški kamioni, prilikom transporta ogromnog tereta, kidaju cevi privatnih vodovoda i razvaljuju šumske puteve. Najviše je stradao asfalt kroz selo, na trasi od dva i po kilometra, koji Opština uzalud "krpi" svake godine - kaže predsednik Odbora MZ u Zaselju Miroslav Dimitrijević.