SUPRUŽNICI Gordana i Vojislav Šokšić, pre jedne decenije državno uhlebljenje u Zrenjaninu zamenili su novom profesijom i preko noći postali ratari. Vratili su se u rodno selo Taraš i na dedovini, na njivama kraj Tise, počeli organsku proizvodnju hrane.

Krenuli su sa sedam jutara, a danas organsko povrće i voće proizvode na sedam hektara. Njihova biofarma širila se svake godine sa po nekoliko parcela, a Šokšići nisu posustajali u želji da promovišu vrednosti organske ishrane i zaštitu životne sredine. Peskovito zemljište, skrajnuto od puteva, fabrika i kanalizacija, predstavlja jednu od retkih oaza netaknute prirode.

Pročitajte još: Organska hrana iz Srbije osvaja svet

- Organska proizvodnja ili biološki uzgoj, veliki je pokret koji nastoji da unapredi poljoprivredu, i to lišavajući je svih sastojaka štetnih po čoveka i okolinu. Svi naši proizvodi imaju sertifikat i označeni su kao organski. Da li treba podsećati da su kao takvi ukusniji, sa obiljem hranljivih sastojaka, do 40 odsto više antioksidanasa nego oni iz uobičajne proizvodnje - iznosi Gordana Šokšić, domaćica taraške farme, čija familija sa mnogo truda i ljubavi dokazuje da priroda može da nam omogući da živimo zdravije.

Sinovi Mirko i Goran u poslu uz roditelje

Gordani i njenom suprugu pomažu sinovi Mirko i Goran, koji su takođe sudbinu vezali za selo i zemlju. Stariji Mirko upravo je diplomirao na novosadskom Poljoprivrednom fakultetu, na smeru za organsku proizvodnju, a Goran je na trećoj godini. Sa roditeljima su često i na pijaci. U poslednje vreme, međutim, kupus, krompir, paradajz, karfiol i drugo povrće sa Farme "Šokšić", nalaze u vodećim trgovinskim lancima. Uspostavljena je i onlajn prodaja.

Pročitajte još: Srbija je zemlja zdrave hrane

- Ako u ovaj posao krenete samo zbog novca, nećete uspeti. Ovakav način proizvodnje morate voleti... Mi smo sami krčili put, učili i širili proizvodnju. Bilo je uspona, ali i padova - kazuje Gordana.

Tikvice iz organske proizvodnje

Na farmi postoji jedan plastenik za dobijanje rasada, ali se skoro sva proizvodnja obavlja na otvorenom. Naravno, motika je osnovna alatka, pa se u špicu sezone na njivama Šokšića mogu videti sezonci koji okopavaju useve, kao što se to radilo i pre jedan vek...

- Danas imam stabilno tržište, a godišnja proizvodnja premašuje 100 tona. Međutim, došao je trenutak kada nam je potrebna hladnjača, a u tu svrhu neophodna je dodatna investicija. Za banke smo mali, a drugih izvora nema. Ipak, verujem da će država priteći u pomoći - nada se Gordana, čija je farma na subotičkom "Biofestu" proglašena za bioproizođača godine u Srbiji.

Pročitajte još: Bulevar oslobođenja: Otvorena pijaca organske hrane

Pulin ispod stabla dunje

AMERIKANCI

U TRAŽENjU odgovora kako do novca za pokretanje i razvijanje poljoprivredne proizvodnje, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID BEP) upravo je pokrenula kampanju "Investicija za rast". U projekat su uključeni Farma "Šokšić" i odabrani proizvođači organske hrane, a koordinator je Centar za organsku proizvodnju iz Selenče.

DVA ZAKONA U NAJAVI

MUKE malih preduzeća u Srbiji u obezbeđenju eksternih izvora finansiranja (koji su u 99 odsto slučajeva usmereni na nepovoljne kredite komercijalnih banaka), trebalo bi da otklone Zakon o nebankarskim finansijskim institucijama i Zakon o alternativnim investicionim fondovima, čije je usvajanje Vlada Srbije najavila da bi se stvorili uslovi za brži ekonomski razvoj zemlje.