ŠESTORO od 26 prvaka u Bačkom Monoštoru kod Sombora krenulo je ovog septembra u školu na hrvatskom nastavnom jeziku. U selu je ove školske godine prvi put otvoreno odeljenje u kojem će kompletna nastava tokom osmogodišnjeg školovanja u OŠ "22. oktobar" biti organizovana na maternjem jeziku većinskog stanovništa. Reč je o hrvatskim Šokcima, koji čine više od polovine od ukupno 3.485 žitelja Bačkog Monoštora.

Monoštorska škola prva je u Zapadnobačkom okrugu (opštine Apatin, Kula i Odžaci i grad Sombor) u kojoj će osnovci pohađati nastavu na hrvatskom jeziku. Dosad je u toj školi, kao i u OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Sonti kod Apatina, hrvatski jezik sa elementima hrvatske kulture izučavan samo kao izborni predmet, a svake godine za njega se odlučivala polovina đaka.

Pročitajte još - Bunjevci neće da budu Hrvati

- Dan kad je šestoro dece selo u klupe u hrvatskom odeljenju u Bačkom Monoštoru, istorijski je datum za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji, jer je proširena mreža obrazovnih ustanova na njihovom maternjem jeziku izvan Subotice, koja je političko, obrazovno i kulturno središe Hrvata u Vojvodini - istakao je predsednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) u Srbiji Darko Sarić Lukendić.

Udžbenike za hrvatsko odeljenje u školi "22. oktobar" u Bačkom Monoštoru obezbedili su HNV i vlade Srbije i Hrvatske. Nastavni plan i program biće uglavnom isti kao i u odeljenjima na srpskom jeziku, a delom će biti prilagođeni hrvatskoj zajednici.

Pročitajte još - Sačuvana loza bunjevačka

- U ove udžbenike ugrađeni su i sadržaji koji svedoče o kulturi i prisustvu Hrvata na ovim prostorima, tako da će deca o sebi i svom poreklu saznati više nego što bi mogla da su upisala nastavu na srpskom jeziku - rekao je Sarić Lukendić.

On je roditeljima prvih polaznika uručio poklon-bonove u vrednosti od 80 evra za kupovinu pribora. Prilog je izdvojen iz budžeta HNV i donacija iz Hrvatske.

Velimir Pleša, konzul Hrvatske u Subotici, naglasio je da je taj događaj mali, ali značajan korak u rešavanju složenih odnosa između Hrvatske i Srbije.

Pročitajte još - Crkvi milije hrvatsko ime

NA HRVATSKOM U DEVET ŠKOLA

CELOKUPNA nastava na hrvatskom jeziku se u Srbiji izvodi od 2002. u osnovnim i od 2006. u srednjim školama. Trenutno ovu nastavu pohađa 248 osnovaca u šest škola u Subotici, Đurđinu, Maloj Bosni, Tavankutu i Bačkom Monoštoru i 110 srednjoškolaca u dve gimnazije i Politehničkoj školi u Subotici. Hrvatski jezik fakultativno izučava 487 učenika u 16 škola i devet naselja u Vojvodini.