BEOGRAD - Svetski poznati geolog, akademik Ljubinko Ilić, član Udruženja industijalaca i preduzetnika Srbije (UIPS), osmislio je patentnu metodu za stabilizaciju tla i sanaciju klizišta koja putem elektroda glinu pretvara u "ciglu" i na taj način trajno stabilizuje teren, saopštio je UIPS.

Prema navodima Udruženja, ovom metodom moguće je sanirati 36.000 klizišta u Srbiji, a kojih samo na području Beograda, kažu, ima oko 1.100.

Jedno od najvećih klizišta u Evropi nalazi se u mestu Umka, a metodom koju je osmislio akademik Ilić, moguće je sanirati ovo klizište, navodi se u saopštenju UIPS-a.

"Klizišta su veliki problem u Srbiji za čiju sanaciju su potrebna ogromna sredstva koja najčešće nedostaju. Zato ovaj problem treba preventivno rešavati, a UIPS nudi rešenje - metoda Kolubara", poručuju iz UIPS-a dodajući da je ova metoda efikasna, brza i jeftina koja, ističu, može Srbiju spasiti od klizišta.

U Udruženju objašnjavaju da zbog klimatskih promena, geografskog položaja, ali i neodgovornog postupanja ljudi, kao što je neplanska gradnja, seča šuma, rizici od elementarnih nepogoda su sve veći.

"Klizišta predstavljaju ogromnu pretnju za infrastrukturu, stambene i privredne objekte, kao i poljoprivredno zemljište", kažu u Udruženju industrijalaca.

Navode da su kritične tačke u Beogradu u opštini Mirijevo, Višnjici i Karaburmi, kao i u višim delovima Zemuna, a metoda akademika Ilića je, kažu, neuporedivo jeftinija od klasičnih metoda, kao što su potporni zidovi.

Prema nekim procenama, objašnjavaju u Udruženju, za sanaciju problema klizišta u Srbiji potrebno je oko 10 milijardi evra.

"Umesto toga, Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije smatra da se primenom ove metode može rešiti 90 odsto klizišta u Srbiji i spremano je da demonstrira pilot projekat kojim bi bilo obuhvaćeno nekoliko najugroženijih domaćinstava", poručuju iz UIPS-a.

Udruženje u saopštenju dostavljenom medijima pozvalo jedinice lokalne samouprave da takva domaćinstva prijave, učestvuju u merenjima i, nakon uvida u rezultate, primene metodu na teritoriji svoje opštine.

PROČITAJTE JOŠ:

* Odoše nizbrdo kuća i imanje!

* EU sanira tri klizišta u Mionici