PROTIV M. M., iz Ravnog Sela kod Vrbasa, novosadska policija je podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je neovlašćeno upotrebio tuđe poslovno ime i druge posebne oznake robe, pošto su u junu u magacinu njegove kuće inspektori za privredni kriminal i tržišni inspektori pronašli 1.122 para patika sa oznakama “adidas”, “najki” i “konvers”.

Ovu sportsku obuću, za koju je utvrđeno da je, osim što je falsifikat, i daleko lošijeg kvaliteta, kako predočava Dušan Aleksić, šef odseka za suzbijanje privrednog kriminaliteta, osumnjičeni je prodavao po ceni od tri hiljade do pet hiljada dinara po paru, po znatno nižoj ceni nego što je u prodavnicama. Robu je prodavao na pijacama u gotovo svim vojvođanskim mestima.

- To su zaštićeni robni žigovi i marke i značajno su oštećeni - predočava Aleksić, napominjući da se šteta još utvrđuje. - Pronađene patike će posle postupka tržišne inspekcije biti uništene. Ove patike je osumnjičeni nabavio na pijaci u Pančevu. Za učinjeno krivično delo, inače, zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

Osim obuće i odeće poznatih proizvođača, na meti falsifikatora je i druga roba. Pre izvesnog vremena, u Mađarskoj su nađene falsifikovane ratkapne za sve vrste automobila, a o tome je naša policija obaveštena preko Interpola. Do podatka da ova roba potiče iz Novog Sada došlo se na osnovu deklaracije.

- Ove ratkapne je novosadska firma prodala i one su se našle i na mađarskom tržištu - objašnjava naš sagovornik. - Tržišna inspekcija u Mađarskoj je pronašla 20.000 ratkapni. Postupak protiv firme iz Novog Sada je, međutim, obustavljen, jer je vlasnik preminuo.

Falsifikovane taksi table

U novosadskoj policiji se još dobro sećaju slučaja od pre tri godine, kada je podneto šest krivičnih prijava protiv više osoba iz Novog Sada zbog neovlašćenog korišćenja tuđeg imena. Oni su nelegalno obavljali taksi delatnost, a na svoja vozila su postavljali tablu na kojoj je pisalo “Delia”.

Da je reč o nelegalnoj raboti, otkrilo se kada su se klijenti, smatrajući da im je vožnja naplaćena više od tarife, uputili pritužbe legalnom taksiju, čije usluge, zapravo, nisu ni koristili.


KAŽNjEN VLASNIK KOPIRNICE

VIŠI sud u Novom Sadu je prošle godine potvrdio presudu vlasniku fotokopirnice kojom je zbog kršenja Zakona o autorskim i srodnim pravima kažnjen na godinu dana zatvora, tri godine uslovno.

Sankcija je izrečena jer je bez dozvole autora i izdavača - Centra za izdavačku delatnost Pravnog fakulteta - fotokopirao i prodavao udžbenike profesora.