ŽITELjIMA naselja Sanpas Dibona, na obali Morave u Ribaru nadomak Jagodine, život zagorčavaju nelegalne deponije s druge strane korita reke. Pored toga što se zagađuje priroda, ljudi su ogorčeni i zbog činjenice da ih već pet-šest godina guši nesnosan smrad, a kažu i da sve teže uspevaju da se odbrane od muva zunzara.

Jedna takva deponija se nalazi baš naspram njihovog naselja, a još desetak ih je nešto dalje, s druge strane regionalnog puta. Meštani kažu da se tamo baca izmet sa živinarskih farmi pomešan sa strugotinom, uz fekalne tečnosti i drugi otpad, pa su se više puta obraćali Komunalnoj inspekciji, ali niko od nadležnih nije reagovao.

- Ovo je ekološka katastrofa. Zemlja upija sav taj otpad, a u blizini je izvorište sa kojeg se čitava Jagodina snabdeva vodom... Viđao sam kako Moravom plove životinjski leševi, plastične flaše, kese... - veli Dragan Nikolić, koji se sada kaje što je deviznu ušteđevinu, sa suprugom Smiljom, uložio u kuću kraj reke, nameran da uživa u prirodi.

Dušanka Ivanović u ovom naselju živi već četvrt veka i njena kuća je najbliža "divljoj" deponiji. Kaže, nekada je Sanpas Dibona bila vikend-naselje, ali duže od dve decenije u njoj je stalno naseljeno pedesetak domaćinstava.

Šef jagodinskih inspekcija Dragan Ilić kaže da on ne može da odgovori na pitanja koja se odnose na nelegalne deponije, pa nas upućuje na lokalnu samoupravu. Iako su nam tamo tražili da im pitanja za kabinet dostavimo elektronskom poštom - što smo i učiniji 24. jula - odgovor još nismo dobili.


BRUKA

NEBOJŠA Lazić (na slici) pre dve godine je kupio plac od 17,5 ari, sa sve kućom, kako bi od ranog proleća do kasne jeseni uzgajao cveće. Sada smatra da je njemu najgore, jer ne može nigde da se skloni, već po čitav dan mora da bude u bašti...

- Jednom sam zvao inspekciju zbog toga što je neko prosuo dvadesetak kamiona šuta na samoj obali Morave. Inspekcija nije došla, ali se, kao da mu je neko dojavio, pojavio čovek koji je buldožerom sav otpad gurnuo u reku - svedoči Lazić.

* DOKAZ Jedna od desetak nelegalnih deponija kraj Jagodine / OČAJNA Dušanka Ivanović / Foto: Zorica Gligorijević