TRADICIONALNA, 17. manifestacija "Moba", koja okuplja srpsku omladinu iz otadžbine i rasejanja, počela je juče u manastiru Soko kod Ljubovije, koji je vladika Lavrentije posvetio Svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.

Mladi Srbi, koji žive na svim meridijanima, kao i svake godine, družiće se u ovoj bogomolji, sticati nova znanja o našem rodu, kulturi, pismenosti, veri, tradiciji, običajima, sve do 4. avgusta.

- Na Soko-gradu ovogodišnje učesnike "Mobe" dočekao je i pozdravio vladika Lavrentije, koji je i sam više od dve decenije proveo radeći marljivo na njivi Gospodnjoj širom Evrope, Amerike i Novog Zelanda - kaže protojerej-stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC.

- Mladi su uživali u razgovoru sa našim vladikom koji je pre nekoliko dana napunio pola veka arhijerejskog staža, što je redak jubilej, ne samo u pravoslavnom svetu. Vukov Tršić i Tronoša samo su neke od adresa koje će učesnici "Mobe" posetiti.

Omladina, naše gore list, kao i obično, želi i da radi, da da svoj doprinos boravku u bogomolji, pa će pomagati u poslu oko otkrivanja delova drevnog grada Sokola, - kaže prota Mirko Vilotić.

Episkop Lavrentije je novčani deo nagrade, koji je dobio kao nosilac Povelje grada Loznice, najvećeg priznanja Jadra, namenio baš za "Mobu".


TRONOŠA I TRŠIĆ

MLADI, kako saznajemo, žele da posete baš Manastir Tronošu, čiji je nekadašnji arhimandrit Stefan Jovanović, na ovogodipnjem majskom zasedanju Sabora SPC, proglašen svetim. Veliko je interesovanje i za posetu Tršiću, rodnom sela Vuka Karadžića, koji je rođen pre 230 godina.