NA Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu danas u 13 časova biće otvorena 21. međunarodna letnja škola srpskog jezika, kulture i istorije.

Ove godine će Letnju školu, koja će trajati nekoliko nedelja, pohađati 35 polaznika iz 17 zemalja (Austrije, Belgije, Bugarske, Francuske, Irske, Jemena, J. Koreje, Kanade, Kine, Mađarske, Makedonije, Mauricijusa, Poljske, Rumunije, Rusije, Sirije, Tajlanda), a najbrojniji će biti učesnici iz Austrije, Poljske i Rusije.

Većinu njih čine studenti osnovnih, master ili doktorskih studija. Jedan od studenata dolazi već treći put, a petoro akademaca je pohađalo kurseve tokom letnjeg semestra u Centru za srpski jezik.

- Kao i svake godine, polaznici će pohađati kurseve srpskog jezika i brojna predavanja u vezi sa srpskom kulturom i istorijom, kao i razne vannastavne aktivnosti. Planirane su i ekskurzije po Vojvodini, kao i obilazak Novog Sada i njegovih značajnih kulturno-istorijskih spomenika i institucija - navode organizatori.

Podsetimo, Međunarodna letnja škola Filozofskog fakulteta u Novom Sadu osnovana je 1996. godine kako bi se popularisalo i širilo učenje srpskog jezika, podsticalo upoznavanje sa srpskom književnošću, kulturom i istorijom izvan granica. Ubrzo je stekla međunarodnu reputaciju zbog inovativnih i efektnih načina podučavanja.

Savremene glotodidaktičke metode, koje se primenjuju u nastavi srpskog jezika za strance, omogućuju sticanje jezičke kompetencije za sve četiri jezičke veštine (govorenje, pisanje, čitanje, slušanje).

LŠ akademcima pruža mogućnost da steknu osnovna znanja, ali i prošire postojeća iz fonologije i gramatike savremenog srpskog jezika, naše književnosti, kulture i istorije.


NASTAVA

OSNOVNU delatnost škole čini nastava iz sledećih oblasti:standardni srpski jezik (osnove izgovora, pisanja, čitanja, prevođenja, konverzacije i gramatike), srpska književnost, kultura, nacionalna istorija i politička sociologija.