Dečani - Dolazeći u ovu svetinju koja istrajava i opstaje zahvaljujući Božijoj volji i obasjava svetlošću svetog kralja, sakupljamo snage i nadahnuća za naš ostanak i opstanak na ovim prostorima. Ovo mesto nas nadahnjuje i hrabri u tome.

Ovo je u besedi povodom manastirske slave Visokih Dečana rekao juče episkop raško-prizrenski Teodosije. Posle liturgije koju je vladika Teodosije služio sa monaštvom eparhije presečen je slavski kolač, a hramovnoj slavi prisustvovalo je više stotina vernika iz okolnih metohijskih sredina ali i raseljenih sa Kosmeta.

- Iako se za dolazak prijavilo više od 600 raseljenih Srba iz ovog dela Metohije, došlo nas je oko dve stotine. Ove posete daju nam snage da će naše svetinje opstati kao što su opstajale i dosad, ali i nadu naših raseljenih u povratak svojim domovima na Kosmetu - rekao je "Novostima" Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice, koji su organizovano autobusima iz Beograda i drugih gradova u centralnoj Srbiji došli rano ujutru da bi prisustvovali liturgiji.

Osim predstavnika grčke Kancelarije u Prištini, manastirskoj slavi prisustvovali su i italijanski pripadnici Kfora koji obezbeđuju svetinju, zadužbinu kralja Stefana Dečanskog koji je po rečima episkopa Teodosija imao težak život, kao i Srbi sa Kosmeta, ali koji je prevazišao sva iskušenja, zbog čega je izrazio nadu da će to učiniti i Srbi na Kosovu i Metohiji.

- Italijanski vojnici su nas zaista na nepoštedan način štitili sve ove godine i dugujemo im veliku zahvalnost - rekao je posle posluženja ručkom u manastirskoj trpezariji vladika Teodosije, čije su reči propraćene aplauzom više stotina vernika, što je izazvalo buru emocija i među italijanskim vojnicima od kojih su pojedini jedva zadržavali suze.


DIRLjIVO

POSEBNO dirljiv trenutak bio je kada su posle ručka učenici prizrenske Bogoslovije otpevali nekoliko kosovskih pesama kao i "Pukni zoro", sa kojima su vernici gotovo horski pevali. Momenat koji će mnogima ostati u sećanju bio je kada je jedan od učenika uz violinu odsvirao pesmu "Svilen konac" pokraj vladike Teodosija i igumana Save Janjića.

- Ovi učenici Bogoslovije su naša radost, nada i motor ove eparhije, koji pokreću život naše crkve i ova njihova pesma znači da je Kosovo živo i da će tako biti, odnosno da će ostati naše - rekao je u potom episkop Teodosije.