ŽESTOKI minusi primorali su ljude u nevolji i one bez krova nad glavom da sigurno sklonište od hladnoće pronađu u Prihvatilištu i Dnevnom boravku. Svi kapaciteti su popunjeni, ali niko ko dođe na njihov prag neće ostati na ulici. Sličan prizor je i u Svratištu za decu ulice.

Svima njima je obezbeđen topao prostor, mogućnost da se okupaju i presvuku u čistu odeću, dobiju redovan obrok i topao napitak. U Prenoćištu za beskućnike u dva montažna objekta, u blizini Centra za socijalni rad, trenutno svake večeri na spavanje dolazi 11 muškaraca, iako tu može da se smesti 28. U objektu u Temerinskoj 6, namenjenom ženama, zasada dolazi samo jedna beskućnica.

Dvadesetdvogodišnji Novosađanin već četvrtu godinu ledene zimske noći provodi u ovom prenoćištu. Tu ima čistu postelju u toplom i večeru. Ne gubeći nadu da će mu se život promeniti nabolje, snalazi se kako zna i ume.

Dobrila Čačija, v. d. direktora Centra za socijalni rad, koja je u utorak sa Tihomirom Nikolićem, članom Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici, i Ljiljanom Kokić, pomoćnicom gradonačelnika, posetila ustanove za smeštaj beskućnika, predočila je da ima ukupno 16 registrovanih beskućnika, 15 muškaraca i jedna žena.

- Registrovali smo beskućnike i o njima vodimo brigu - istakla je Čačija. - Stručni saradnici rade preventivno i za one u Prihvatilištu u Futogu, gde je svih 35 mesta popunjeno.

Anđelka Barać, rukovodilac ove ustanove i Prihvatne stanice, ističe da su obezbedili dodatne ležajeve u slučaju da se javi još meštana, kojima je potrebno sklonište od hladnoće, i navodi da su u prethodne tri godine svi kapaciteti popunjeni.

APEL GRAĐANIMA TIHOMIR Nikolić je apelovao na sugrađane da ukoliko primete neku osobu da živi na ulici, obaveste odmah Centar za socijalni rad, kako bi bila smeštena u neku od ustanova. Takođe, uputio je poziv humanim ljudima da pomognu Prihvatilištu, Dnevnom boravku i Svratištu za decu i doniraju im garderobu, obuću i ćebad.

Od Novosađanke (54), koja je odbila da je slikamo i nije htela da otkrije identitet, saznali smo da je tu dospela još 25. maja 2015. posle muževljeve smrti. Ne objašnjavajući životne okolnosti koje su je snašle, pohvalila se da joj je u Prihvatilištu lepo, da ima redovne obroke, ali poručuje da bi trebalo više ovakvih ustanova za nevoljnike.

Iako u skučenom prostoru Dnevnog boravka u Bulevaru oslobođenja 28 može da bude samo dvadeset dvoje, minulih ledenih dana njihov broj je udvostručen! Ovde mogu da borave od 7 do 19 časova, a potom oni koji imaju kakav-takav krov nad glavom prespavaju kod kuće, a drugi odlaze u prenoćište. Vreme prekraćuju uz televizor, čitajući novine ili jednostavno ćute zaokupljeni svojom mukom.


SVRATIŠTE ZA DECU

U SVRATIŠTU za decu ulice sve vrvi od graje. U toplim prostorijama svakodnevno se druži oko 50 mališana, a ima dana kada ih je i više. Ovde imaju mogućnost da se okupaju, presvuku u čisto, ali i da se igraju i uče.