NOVOPAZARSKA gimnazija narednih dana biće zatvorena, jer je poslednjih meseci 16 učenika obolelo od tuberkuloze. Ministarstvo zdravlja naložilo je vanrednu dezinfekciju prostorija gimnazije, zbog čega neće biti nastave u ovoj srednjoj školi.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović izjavio je da je prvi krug dezinfekcije završen tokom vikenda, a da će sanitarni radnici u sredu i četvrtak još jednom dezinfikovati sve prostorije.

- Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Novog Pazara, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" iz Beograda i republičkom stručnom komisijom za tuberkulozu, nastaviće epidemiološki nadzor i traženje izvora te bolesti u ovoj školi - rekao je Mahmutović.

Prvi slučajevi tuberkuloze u novopazarskoj gimnaziji otkriveni su još tokom proleća. Osim 16 učenika, kod kojih je potvrđeno prisustvo TBC bakterije, sumnja se da je inficiran još jedan đak. Za njegovu dijagnozu čeka se medicinska potvrda.

Strah od tuberkuloze ove godine, više nego prethodnih, širi se Novim Pazarom. Osim u gimnaziji, bolest je otkrivena kod jedne babice, pa su pregledane i testirane bebe i majke iz porodilišta. Potom je bakterija TVC u septembru otkrivena kod jedne nastavnice OŠ "Desanka Maksimović" u ovom gradu. Preventivno su pregledani svi učenici sa kojima je bila u kontaktu. Najviše slučajeva zaraze u jednoj instituciji ipak je otkriveno u gimnaziji. Ali ozbiljnije traženje uzroka nije započeto pre nekoliko meseci, nego je tek sada škola zatvorena zbog dezinfekcije prostorija.

Od zdravstvenih vlasti, različito je mišljenje nadležnih u prosveti. Rukovodilac školske uprave Nenad Slavković procenio je u petak da nema opravdanja da se nastava obustavi.

Novi Pazar je u vrhu gradova po obolevanju od tuberkuloze. Godišnje bude registrovano 55 novih slučajeva, a do početka oktobra ove godine otkriveno je 49 novih zaraženih. U celoj Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", prošle godine ova zarazna bolest dijagnostikovana je kod 889 pacijenata, što nas svrstava među zemlje sa niskom stopom obolevanja.


PROTEST ĐAKA

STOTINAK učenika gimnazije u petak je štrajkovalo, jer smatraju da rukovodstvo škole prikriva tačne podatke o broju obolelih. Sa maskama na licu, okupili su se u školskom dvorištu, a potom blokirali saobraćaj u centru grada. Učenici su odlučni da se ne vrate u učionice dok ne budu preduzete sve mere zaštite.