ZRENjANIN - Ove godine, za pomoć pčelarima iz zrenjaninske opštine iz budžeta je opredeljeno pet miliona dinara. Novac će pčelarima biti dodeljen za nabavku košnica i rojeva, kako bi unapredili proizvodnju, a javni konkurs za sredstva biće uskoro sproveden.

Ovu vest saopštio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac na 12. Festivalu meda u Zrenjaninu, koji je proteklog vikenda okupio veliki broj proizvođača meda i produkata od meda, kao i izlagače opreme i pribora za pčelarstvo ne samo iz najveće srednjobanatske opštine, već iz cele Srbije. Ova godina za pčelare bila je posebno teška, a pčelari su "pogođeni" i cenom meda, naglasio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine Stojan Anđelković.

- Naš izvoz ranije bio je između 2.500 i 3.500 tona, ali ove godine teško ide. Cena je naglo pala, što se odražava na plasman - izjavio je Anđelković, najavljujući da će med pojeftiniti i na domaćem tržištu.

PREPOZNAVANjE

DOMAĆE tržište preplavljeno je lažnim medom. Tehnologija za veštački med toliko se usavršila, da je prepoznavanje golim okom vrlo teško. Staro pravilo je da je prirodan med onaj, sa čije izvađene kašikice iz tegle med neprekidno curi.