SPEKULACIJE o tome kako će "Luka Novi Sad" uskoro biti privatizovana, pa i samo pominjanje potencijanih kupaca ostaju i dalje bez zvanične potvrde u Ministarstvu privrede i u ovom državnom preduzeću. Sve to je, međutim, nije omelo da nastavi sa poslovnim rezultatima u pretovaru robe, koji nagoveštavaju rekordnu godinu.

Kako je "Novostima" potvrđeno u Luci, pretovareno je tokom ove godine 829.000 tona robe, dok je prethodnih za celu kalendarsku godinu pretovarano oko milion. "Luka Novi Sad", podsećamo, jedina je od rečnih pristaništa u Srbiji ostala u državnom vlasništvu. Preduzeće je iz sopstvenog prihoda uplatilo u republički budžet 6,2 miliona dinara.

Prodaja Luke i ranije je često pominjana, u igri su bili i strateški partneri iz Kine, Azerbejdžana, a u poslednje vreme pominju se i firme iz Nemačke. Zvaničnih potvrda, međutim, nema. U Ministarstvu privrede ne pominju eventualne rokove za njenu prodaju, iako su u martu uputili javni poziv potencijalnim investitorima. U LNS može se čuti da je prodaja pitanje za nadležne u ministarstvu, jer oni zvaničnih informacija o prodaji firme nemaju.

- Sudeći prema rezltatima pretovara prethodnih meseci, nalazimo se pred novim, verovatno, apsolutnim godišnjim rekordom u pretovaru robe - navode u Luci. - U dve prethodne godine pretovareno je više od milion tona tereta, a samo ove godine do danas već celih 829.000 tona.

U "Luci Novi Sad" posebno ističu mesec mart, kada su pretovarene 164.584 tone robe, kada je postignut apsolutni mesečni rekord pretovara.

- Nikada do tada nije pretovareno toliko robe - zadovoljni su u Luci. - To je znatno više od najboljeg rezultata, koji je ostvaren za vreme mandata aktuelnog menadžmenta, još u novembru 2014. godine. Tada je bilo pretovareno 152.478 tona.

Lučkim kranovima u ovoj godini najviše je pretovareno kukuruza, čak, 343.227 tona. Fenomenalan je bio i rezultat pretovara veštačkih đubriva - više od 100.000 tona.

NAJAM HALA

U LUCI Novi Sad navode da se poslovi skladištenja odvijaju u stabilnim uslovima, kao i da su u američkoj kompaniji "Lir", koja je zakupila njene hale za obuku radnika za buduću fabriku, izuzetno zadovoljni.