KULA - Idućeg meseca navršiće se tri godine otkako je Dušan Travica (27), student iz Kule, teško nastradao u saobraćajnoj nesreći u SAD, gde je boravio u okviru programa "Radi i putuj". Dušan, koji je posle udesa u Severnoj Dakoti ostao paralizovan, provodi vreme u porodičnoj kući u Kuli, čekajući rezultate tretmana matičnim ćelijama, kojem je u maju ove godine podvrgnut u klinici u Beču.

- Efekti tretmana znaće se u novembru, jer je potrebno da prođe šest meseci kako bi lekari procenili njihov efekat. Ako bude kako treba, Dušan bi posle toga imao još tri-četiri terapije matičnim ćelijama. Za prvu terapiju platili smo 10.000 evra. Taj novac je obezbeđen u humanitarnim akcijama koje su pokrenuli Dušanovi drugovi i kolege studenti. I svaki naredni tretman koštaće toliko, a pare će se valjda opet nekako skupiti - optimista je Dušanov otac Anđelko.

Travica je 17 meseci posle udesa bio u SAD, gde je imao više hirurških zahvata i fizikalnih tretmana u specijalnoj bolnici i dva rehabilitaciona centra u Mineapolisu, u državi Minesota. Po povratku u Srbiju, od decembra 2014. do marta prošle godine, bio je na terapijama u Klinici za rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Beogradu. Velike nade je polagao u nastavak lečenja u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" u Igalu, u Crnoj Gori, odakle se, međutim, prošle godine vratio posle dvadesetak dana.

POMOĆ I ZA OPERACIJU RUKE TRAVICI je neophodna novčana podrška i za dalji tretman matičnim ćelijama i za operaciju lakta leve ruke, koja bi se obavila takođe u inostranstvu. Ljudi dobre volje mogu da mu pomognu slanjem SMS poruke: 79 (vredne 100 dinara), na 3030 ili uplatama na njegove račune - dinarski: 160-419175-59 i devizni: 00-540-0001037.8, IBAN: RS35160005400001037803.

- Ni u Crnoj Gori, kao ni u našoj zemlji, ne postoje ustanove u kojima bi Dušan mogao da se oporavlja vežbama u bazenu. Sve se svodi na fizikalnu terapiju, što može da radi i kod kuće, gde sa njim rade dva fizioterapeuta. Iznajmili smo prizemnu kuću sa dvorištem da bi on imao bolje uslove, jer smo živeli na drugom spratu, u zgradi bez lifta - navodi Dušanova majka Milena.

Travica je zahvaljujući vežbama fizički ojačao, a psihička snaga mu nijednog momenta nije popuštala. Nastradao je kao vozač "pikapa" gazde u SAD, kod kojeg su naši studenti radili. Na mestu suvozača poginuo je Vladan Jovanović iz Crvenke, a povređen je Goran Šišarica iz Kule.

- Nesreće se ne sećam. Pamtim samo tri i po meseca koja sam s drugovima proveo u Americi pre udesa. Pozitivno gledam na to vreme, kao i u budućnost - kaže Dušan.