U prirodnom rezervatu Zasavica, kod Sremske Mitrovice, na jednoj od najvećih farmi magaraca u Srbiji, već šest godina proizvodi se najskuplji sir na svetu "pule". Za mnoge kod nas još nedostižan delikates, za kilogram kojeg je potrebno izdvojiti, ni manje ni više, nego 1.000 evra, na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu omiljena je poslastica imućnih ljudi. Kako objašnjavaju proizvođači, ceo postupak dobijanja sira je veoma komplikovan, a može da se kupi i u luksuznom pakovanju od 50 grama, po 6.000 dinara.

Kad je Slobodan Simić, upravnik rezervata, rešio da na pašnjacima bare Zasavice odgaja i sačuva izvorne vrste stoke, sremsku svinju mangulicu, domaćeg magarca, podolsko goveče, malo ko je verovao da će u tome uspeti. Danas, pored nabrojanih životinja, u torovima i štalama rezervata nalazi se i oko 180 magaraca.

- Značaj i vrednost ovih životinja shvatio sam kada sam u Italiji, Holandiji i Francuskoj video da su sačuvali 14 rasa magaraca, da o njima govore s poštovanjem, pišu studije i naučne radove o značaju magaraca, da od magarećeg mleka prave kozmetiku, a da Belgijanci od magarećeg mleka prave liker. Tada sam sebi rekao - pa Zasavica je idealna za uzgoj magaraca - priča Simić, idejni tvorac dimljenog sira od magarećeg mleka, koji je, po mladuncu magarca, nazvao "pule". Sir koji se proizvodi na Zasavici po narudžbi, nalazi se na listi najskupljih jela na svetu, prema Finances online. Ovaj srpski proizvod, potisnuo je sa liderske pozicije, švedski sir koji se dobija od mleka losa, za čiji kilogram je potrebno izdvojiti 500 evra. On se pravi od mleka retke rase krave u Italiji, koja daje mleko samo tokom maja i juna.

Da li se egipatska kraljica Kleopatra zbog pomodarstva kupala u magarećem mleku, ili je znala da ovo mleko svojim sastojcima čuva lepotu i vitalnost tela, Simić, objašnjava značaj ovog mleka.

Sir u luksuznom i manjem pakovanju

- Magareće mleko je veoma lekovito, slično majčinom, sadrži u sebi alergene, ima jedan odsto mlečne masti, ali ima i 60 puta više vitamina Ce, nego kravlje i pije se isključivo nekuvano. Uz to, da napomenem, nije davno bilo kada se ovde u Sremu magareći kašalj kod dece lečio mlekom magarice. Danas, kašalj prerasta u bronhitis i astmu. Nismo mi zaboravili recept naših baka, ali smo postali pomodari, a ja ipak mislim da se majci prirodi treba vraćati, a magarac je, ako se ne varam dar Božji - smatra Simić.

Slobodan Simić, upravnik rezervata, prvi sleva

PRIRODNA HRANA

Pored proizvoda od magarćeg mleka i čuvene kobasice, kulena, slanine i suvog mesa od već zaboravljene sremske "lase", mangulice, proizvodi iz Prirodnog rezervata bara Zasavica, koji u sebi nemaju štetnog holesterola, jesu i pikantne kobasice i kulen od magarećeg mesa, uz napomenu da su svi ovi proizvodi direktno uleteli u korpu zdrave, prirodne hrane, i da su im cene dvostruko veće nego klasičnim proizvodima u našoj trgovini.

LITAR 40 EVRA

- Litar mleka magarice kod nas košta 40 evra, a za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara mleka. Otuda i cena od hiljadu evra za jedan kilogram sira, koji uglavnom kupuju strani turisti i poneki naši elitni restorani - kaže Simić.