U etno-kući "Milanović", u Lipovici, od 2. do 4. septembra će biti održan 13. svetski šampionat u spremanju specijaliteta i afrodizijaka od belih bubrega. Pod motom ovogodišnje "Mud(r)ijade" koji glasi: "Belim bubrezima protiv bele kuge", nadmetaće se gosti iz Nemačke, Finske, Velike Britanije, Italije, Francuske, Mađarske, Grčke, Australije, SAD i nekoliko domaćih ekipa.

Prvog dana Festivala, u dvorištu Milanovića biće napravljen "mud(r)istički kamp", posle čega će se učesnici družiti do duboko u noć - uz gitare, roštiljanje, gledanje u zvezde...

Svečano otvaranje je predviđeno za subotu u 13 časova, kada će se timovi predstaviti publici i stručnom žiriju, a potom sledi bogat kulturno-umetnički program, uz sportske aktivnosti, odnosno zaboravljene igre, kao što su klis, povlačenje konopca, bacanje kamena s ramena, trka sa jajima, hajdučki višeboj... U 19 časova će biti proglašeni pobednici, a potom će pozorište iz Despotovca odigrati komediju pod naslovom "Opšta bolnica".

Za nedelju su predviđeni vožnja džipovima, paraglajding i obilazak znamenitosti resavskog kraja...

- Festival se može pohvaliti velikim brojem unikatnih, vrhunskih jela od 19 vrsta testisa. Izdvojio bih one od ajkule, kengura, jazavca, medveda, labuda i fazana. Inače, knez Miloš i Tito su na svom meniju redovno imali upravo bele bubrege, koje su obožavali i tretirali kao afrodizijak - kaže Ljubomir Erović, osnivač Festivala.