OD početka godine do danas, u Luci "Novi Sad" pretovareno je više od 600.000 tona robe, saopštila je juče uprava tog državnog preduzeća. Stoga je već sada gotovo izvesno da će rekord od miliona tona, postavljen prošle godine, biti oboren.

- Najbolji mesečni rezultat ostvarili smo tokom marta, kada je pretovareno 164.584 tona, što je apsolutni rekord u istoriji našeg preduzeća - precizira direktor Luke Aleksandar Milovančev. - Za to su, naravno, zaslužni svi zaposleni.

Prethodni mesečni rekord od nešto više od 152.000 tona je, inače, postavljen u junu 2015.

Novi rekordi su, dodaje Milovančev, praktično nastavak izuzetno dobrog poslovanja jedine državne luke u Srbiji u poslednje dve godine. Tokom 2014. je, naime, pretovareno više od 900.000 tona, što je, takođe, bio rekord ostvaren do tada.

Jedino što, eventualno, može da ugrozi ostvarivanje novog rekorda jesu vremenski uslovi i vodostaj Dunava, odnosno, Kanala DTD, na čijem ušću u veliku reku se Luka nalazi. Ono što, međutim, ne može da se promeni jeste činjenica da je to preduzeće i ove godine u budžet Republike Srbije, kao najvećeg akcionara, uplatilo dividendu od nešto više od šest miliona dinara.

- To smo učinili i prošle godine, što je, mada je država oduvek naš vlasnik, bio prvi slučaj u istoriji Luke - kaže Milovančev.

Luka "Novi Sad" je osnovana 1952, a sa aktivnim radom počela je pet godina kasnije. U njenom vlasništvu je oko 30 hektara zemljišta i više od 150.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog skladišnog prostora. Prva među srpskim lukama je, prošle godine, od Republičke agencije za upravljanje lukama dobila sertifikat kojim joj je potvrđen status lučkog operatera.


I "LIR" PUNOM SNAGOM

U IZNAJMLjENOM i specijalno adaptiranom prostoru u Luci "Novi Sad" od februara radi i pogon američke kompanije "Lir". U njemu je trenutno zaposleno oko 300 radnika, sa tendencijom stalnog povećanja. Početkom novembra svi oni će se preseliti u novu fabriku koja se uveliko gradi u Radnoj zoni "Sever 4" i koja će, do kraja 2017. uposliti 2.500 radnika.