NISKA cena višanja, po mišljenju voćara, zasenila je ovogodišnji dobar rod ovog voća na području prokupačke opštine. U toj atmosferi protiče i tradicionalna manifestacija "Dani višnje", koja se održava juče i danas. Voćari ne skrivaju nezadovoljstvo otkupnom cenom od 30 dinara za kilogram. Smatraju da je preniska i, ocenjuju, nedovoljna za uloženi trud.

- Pet godina mi je trebalo da podignem zasade višnje na površini od šezdeset ari. Sve to vreme sam ulagao u njih, a sada, kada bi trebalo da naplatim svoj rad i trud, to je bukvalno nemoguće. Zbog niske otkupne cene, dugo sam razmišljao da li uopšte da ih berem, pa sam uz pomoć članova porodice krenuo u berbu, jer nije bilo svrhe plaćati berače, kojima bih morao da dam polovinu novca od prodaje voća - priča Mirko Mitić (65) iz Babinog Potoka. On tvrdi da je ovogodišnji kvalitet višanja zadovoljavajući, da su plodovi krupni i sočni.

Revoltirani otkupnom cenom su i višnjari iz sela Stražave od kojih većina bere voće sama.

- Mi koji imamo zasade ispod jednog hektara snalazimo se za branje uz pomoć članova porodice - priča Katarina Stanković (41) čiji je suprug iz ovog sela i gde odlaze u berbu tokom sezone. Pomažu i prijatelji, tako da osim prodaje, jedan deo višanja koriste za sopstvene potrebe: zamrzavanje, pravljenje sokova, slatka, kompota.

Nadničara ipak ima u Staroj Božurni i Babinom Potoku.

- Ove godine imamo manje berača i to uglavnom iz Leskovca i Bojnika. Tu su poslednjih nedelju dana, a borave uglavnom kod vlasnika voćnjaka - kaže Saša Stanković (47) iz Stare Božurne.

U lokalnoj samoupravi ističu da je osnovni problem nedostatak prerađivačkih kapaciteta, a povodom nezadovoljstva otkupnom cenom kažu da nemaju nadležnosti.

* Mirko Mitić


- Oko 90 odsto roda višanja i drugog voća, plasira se van granica opštine. Radimo na tome da dovedemo investitore koji bi izgradili veće kapacitete za preradu - ističe Miroljub Paunović, zamenik predsednika opštine.

BERAČI, ugavnom romske nacionalnosti, kažu da po kilogramu ubranog voća dobijaju 15 dinara, i generalno su zadovoljni dnevnicama, koje za one upornije dnevno dostignu i do tri hiljade dinara.


MIS VIŠNjE

U TOKU Privredno-turističke manifestacija "Dani višnje 2016" i "Topličkog sabora višnjara" u Prokuplju i Velikoj Plani, biće održana i naučna predavanja o uzgoju ovog voća, ali i predstavljene poljoprivredne mašine za obradu i sadnju voća. Biće izabrana i najlepša devojka - "mis višnje".