NA obodu Zrenjanina ka Novom Sadu, a između ulica Franje Kluza i Igmanske, na teritoriji MZ Bolnica - Berbersko, posečeno je drveće staro dve decenije i uništeno rastinje. Istovremeno, ova zaparložena površina od 16,2 hektara omeđena je ogradom dužine 2,5 kilometara.

Radnici koji su razvlačili žicu objasnili su da pripremaju zemljište za izgradnju golf terena. Žitelji ovog kraja Zrenjanina o svemu su izvestili komunalnu policiju, ali ona iz nepoznatog razloga nije reagovala. Kada su otišli da se žale, u Gradskoj upravi saopštili su im da je reč o realizaciji projekta u oblasti sporta od nacionalnog značaja.

- U Srbiji je registrovano 750 igrača golfa, pa ovo ne može biti značajno, pogotovo kad se ima u vidu da je reprezentativan golf teren prema Žablju odavde udaljen petnaestak kilometara - kaže mr Dejana Pataki, iz Ulice Franje Kluza, koja se sa komšijama bori, tvrdi, protiv uzurpacije ovog prostora.

Iznosi da je po urbanističkom planu generalne regulacije ovde predviđeno zelenilo i porodično stanovanje, a ne golf teren, niti bilo kakva sportska namena. Investitor, ma ko bio, tvrdi, krši urbanističke planove i Zakon o planiranju i izgradnji. Kao dokaz, navodi da je tek dve nedelje posle seče stabala i ograđivanja terena, objavljen javni poziv za prezentaciju urbanističkog projekta sportskog terena za golf.MOGUĆE

ZAGAĐENjE ODRŽAVANjE trave na golf terenu podrazumeva upotrebu pesticida, a oni zagađuju podzemne vode. Zrenjaninske su već zagađene, da li im treba dodatno - pita mr Dejana Pataki i iznosi da se glavni vodovodni priključak za ovaj deo grada sada našao u ograđenom terenu za golf.

- Bez saglasnosti na urbanistički plan, investitor je odmah uradio tehničku dokumentaciju i počeo gradnju, a nema nijednu dozvolu - kategorična je mr Dejana Pataki, koja proziva nadležne i zbog toga što na terenu nigde nema obavezne table sa informacijama o gradilištu.

Žitelji Ulice Franje Kluza sve ovo istakli su kao pismenu primedbu i u javnoj rasparavi o urbanističkom projektu golf terena. Međutim, kako za "Novosti" iznosi arhitekta Ljubica Ćulibrk, iz Odeljenja za urbanizam GU, primedbe građana su odbačene, a projekat upravo potvrđen. I, po njenom mišljenju, ulepšaće ovaj zapušteni deo grada i podariti atraktivan sadržaj Zrenjaninu.

Ekspresno, pojavila se Fondacija UG (Junajted grupa) iz Beograda, koja je kroz svoju donaciju od 400.000 dinara krenula sa ozelenjavanjem golf terena. Za početak, zasađeno je dvadesetak četinara, uz najavu da će ih biti još hiljadu... Na dan svečanog sađenja, osvanula je improvizovana tabla izvođača radova, ali bez potrebnih podataka, posebno u pogledu građevinske dozvole. Tabla je zatim odmah uklonjena, a u GU objašnjavaju da ograđivanje i ozelenjavanje još ne predstavlja izvođenje radova, nego samo formiranje gradilišta...

ZATVOR ZBOG golf terena u nezavidnoj situaciji je i Okružni zatvor iz Zrenjanina, čija je obližnja ekonomija ostala bez devet hektara livada i pašnjaka koje joj je grad svojevremeno ustupio na korišćenje.

Ovaj projekat, inače, od početka su pratile sumnje i neverica da može da predstavlja uspešno javno-privatno partnerstvo kako je izgradnju predstavio gradonačelnik Čedomir Janjić. Investitor je formalno Grad Zrenjanin, a finansijer Golf klub "Sava" iz Beograda, sa Golf asocijacijom Srbije. Grad je avgusta prošle godine ustupio dve parcele površine 16,2 hektara, a ugovor sa finansijerima potpisan je januara ove godine. Opozicioni odbornici u Skupštini grada žestoko su kritikovali poklanjanje gradskog građevinskog zemljišta firmi koja, izneli su, prema APR nema nijednog zaposlenog, a glavna delatnost joj je izdavanje nekretnina u zakup.

Golf centar trebalo bi da košta oko milion evra, a Zrenjanin do kraja godine da dobije golf teren sa devet rupa, što zadovoljava standarde za međunarodna takmičenja. U Golf klubu "Sava" odbacuju sve optužbe da se projekat realizuje mimo zakona. Poručuju da će, posle onog u Žablju i na Adi Ciganliji, Zrenjanin biti treći grad u Srbiji sa golf terenom.

Improvizovana tabla izvođača radova brzo uklonjena

- Neću da komentarišem špekulacije. Kompletan projekat u Zrenjaninu i poslovanje našeg kluba apsolutno su u skladu sa zakonima - izjavio je za "Novosti" Ivica Suturović, direktor "Save".