EPARHIJA šabačka u Pocerini - na površini od oko 11 hektara, u kraju poznatom kao Kasarske livade, udaljenom jedva pet kilometara od centra Šapca - planira podizanje duhovno-obrazovnog i sportsko-rekreacionog centra koji će, po obimu i sadržajima, biti jedinstven ne samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

A sve je počelo još u prvoj polovini 19. veka, kada je episkop šabački Maksim Savić kupio 17 hektara obradive zemlje, nadomak središta Šapca, i ostavio je za potrebe svojih naslednika. Posle Drugog svetskog rata, gotovo polovina te parcele je oduzeta, pa je ostalo devet i po hektara, a Eparhija je pre dve godine - kako bi imala bolji prilaz svom posedu - dokupila 83 ara. Na toj dodatoj površini se nalazila i takozvana Krečkovića koliba, koja je renovirana...

- U međuvremenu smo sazidali pomoćni objekat koji sadrži stan za domara, te prostoriju za sastanke. Plan je da naši ljudi, posebno mladi, u jednoj celini dobiju sadržaje i za dušu, i za telo - kaže episkop šabački Lavrentije.

Ovo imanje je dobilo i bunar dubok 177 metara, sa kapacitetom vode od pet litara u sekundi...

- Urbanističkim projektom je planirano da ovde bude Duhovni centar Eparhije šabačke, namenjen prevashodno deci, za obrazovanje u prirodi, te rekreativno bavljenje sportom -objašnjava protojerej-stavrofor Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik šabački. - Podići ćemo hram, Crkveni dom površine 370 kvadratnih metara, sa pratećim sadržajima, te nekoliko učionica i ateljea za umetnike. Tu će biti i letnje učionice, veliki amfiteatar, mini-zoološki vrt, botanička bašta, dečje igralište i otvoreni sportski tereni za veliki fudbal, rukomet, košarku, odbojku, tenis...

U kompleksu će biti i bazen, i balon-sala čije će dimenzije biti 40 sa 20 metara.

- Radićemo i gradićemo po fazama, uz sopstvene snage i pomoć dobrih ljudi - poručuje episkop šabački Lavrentije, koji će dogodine obeležiti pola veka na tronu episkopa, po čemu je najstariji u SPC, ali ne i po godinama.