IAKO moderna medicina ubrzano napreduje, drevne tehnike lečenja postaju sve popularnije, pa je tako i u Šapcu, gde medikamente iz apoteke sve češće zamenjuju narodni melemi i čajevi. Ipak, bolji poznavaoci prilika tvrde da ovo naprasno vraćanje prirodi može biti i "mač sa dve oštrice", s obzirom na to da nestručno branje i konzumiranje - umesto očekivanog ozdravljenja - može doneti dodatne tegobe.

- Greše svi oni koji se o svojstvima biljaka upoznaju isključivo posredstvom interneta, umesto da se posavetuju sa dobrim travarom i odustanu od eksperimentisanja - kaže poznavalac alternativne medicine, Milan Marinković. - Mnogi neprovereni sajtovi nude niz poluinformacija, pa sam tako naišao na tekst pod naslovom "Zlatni med", o mešanju indijskog začina kurkume i meda, uz napomenu da je reč o najboljem prirodnom antibiotiku na svetu. Ali, niko nije napisao da se kurkuma u Indiji konzumira isključivo kuvana, a sirova bi mogla da izazove probleme u želucu.

Marinković kaže i da nije svako dovoljno zdrav za egzotične sastojke, poput kurkume, pa je najbolje uzimati hranu i bilje iz svog prirodnog okruženja, odnosno ono što se može naći u krugu od 350 kilometara od mesta boravka.

- Mnogi ljudi su i fizički propali i razboleli se jer nisu znali da biljke, poput lekova, imaju i kontraindikacije, pa ni čajeve ne treba piti nekontrolisano - nastavlja Marinković. - Inače, ono što je dobro za Japance ili Indijce, nije dobro i za nas... U Šapcu ima mnogo prodavnica zdrave hrane, u kojima se mogu nabaviti čajevi po recepturi, kao i kontrolisano ubrano lekovito bilje, ali se dešava i da domaćice, u kućnoj režiji, prave meleme. Najčešće se, tako, koristi kantarion ubran pored puta ili na njivi, a oba mesta su zagađena: ili od izduvnih gasova, ili pesticidima, pa može biti i neželjenih efekata.

Mada je i reiki učitelj, ovaj Šapčanin upozorava na to da ni od alternativne medicine ne treba očekivati čuda, iako sve ono što je odobrilo Ministarstvo zdravlja Srbije - kao metod rehabilitacije i unapređenja zdravlja - može značajno da pomogne.