BEOGRAD - Železnice Srbije saopštile su danas da od petka, u okviru radova na delu pruge Jagodina-Gilje-Ćuprija-Paraćin, počinje rekonstrukcija stanice Ćuprija zbog čega do daljnjeg neće biti prijema i otprema putnika, prtljaga i robe.

Građevinske radove izvodi italijanska kompanija "JV IC/CAF" sa domaćim podizvođačima, a predviđena vrednost tih radova je oko 16 miliona evra.

Građevinski radovi obuhvataju izgradnju od oko 10 kilometara dvokolosečne pruge, rekonstrukciju oko dedam kilometra jednokolosečne, zatim izgradnju nadvožnjaka od 75 metara, pet novih podvožnjaka, sedam novih propusta, rekonstrukciju tri postojeća propusta, devijaciju regionalnog puta u dužini od 1.200 metara, uređenje stajališta Gilje sa izgradnjom pristupnih saobraćajnica i ostali radovi.

Elektrotehničke radove izvodi Siemens d.o.o Beograd, čija vrednost iznosi oko 11,8 miliona evra.

Završetak građevinskih i neophodnih elektrotehničkih radova se očekuje u drugoj polovini decembra, od kada će se saobraćaj neometano odvijati.

Kompletan završetak elektrotehničkih radova, puštanje u rad elektronske postavnice, u stanici Ćuprija predviđen je za maj 2016. godine.

Po završetku svih radova na delu pruge Gilje-Ćuprija-Paraćin, pruga će biti osposobljena za brzinu vozova od 120 kilometara na sat, navodi se u saopštenju.