Zbog mnogobrojnih primedbi i različitih informacija o broju i sastavu stanovništva u tri južnosrpske opštine, kojima se spekuliše, iz Koordinacionog tela za jug Srbije najavljuju da će ući u procenu broja stanovnika. Metod prebrojavanja koji će se sprovoditi u Bujanovcu, Preševu i Medveđi do sada nije rađen u Srbiji, ali nije nepoznanica za svetske prilike, sprovodio se u mestima gde je nemoguće izvršiti popis ili popis nije uspeo.

- Sprovešćemo jednu od najznačajnijih političkih aktivnosti na ovim prostorima. Procena će biti urađena po međunarodnim standardima i u njoj će pored naših stručnjaka učestvovati predstavnik Amerike, OEBS-a i program Evropske unije - objašnjava Stanković.

Kroz program saradnje Evropske unije i lokalnih samouprava PROGRES, obezbeđen je jedan stručnjak koji će pomoći da se primeni znanje u toj oblasti.

Stanković navodi da se procena radi u dogovoru sa predsednicima ove tri opštine. Metodologija još nije tačno utvrđena i usaglašena sa svim učesnicima, pa sledi usaglašavanje početkom juna u Beogradu, kada će biti održana konferencija na kojoj će se javno govoriti o kriterijumima za procenu stanovništva.

Stručnjaci Zavoda za statistiku rade procene svake godine, ali će ovoga puta ceo postupak biti sproveden u prisustvu međunarodne zajednice. Kada se posao završi i objave podaci niko neće moći da manipuliše brojkama. Slična procena rađena je 1991. godine kada popis nije uspeo, ali je ovo prvi put da se radi na ovaj način. Inače Albanci koji žive na jugu, uglavnom bojkotuju regularne popise stanovništva.


SAMO SE JEDNOM IZJAŠNjAVALI

Istorijat (ne)uspelih popisa počinje 1981. kada je održan popis u periodu prvih demonstracija na Kosovu i Metohiji, a te godine talas demonstracija ozbiljno je “zapljusnuo” Bujanovac, Preševo i Medveđu, što se odrazilo na popis i bojkot koji je usledio. Deset godina kasnije Albanci sa juga Srbije ponovo bojkotuju popis.

Sledeći popis koji je održan 2002. godine i u koji se Albanci “kunu”, takođe je diskutabilan jer su predstavnici Srba ukazali na izvesne nepravilnosti i ovaj popis ocenili kao “montirani proces” koji niko nije kontrolisao. U javnosti se provlačio podatak o velikom broju Albanaca koji su popisivani tako što su njihova imena prepisana sa nadgrobnih spomenika. U poslednjem popisu 2011. Albanci nastavljaju sa starom praksom bojkota.