NA sastanku radnika niške Hitne pomoći, održanom u utorak, odlučeno da će do kraja meseca sačekati da gradske vlasti reše njihove probleme sa zaostalim zaradama i neugovorenim radnicima, ali da će posle toga, radikalnijim putem od resornog Ministarstva tražiti ispunjenje zahteva. I dok zaposleni u Zavodu za probleme krive preveliku i ne tako sposobnu administraciju uz nebrigu gradskih čelnika, iz grada poručuju da je racionalizacija kadrova i revizija sistematizacije neophodna za spas ove ustanove.

Blokada od oko sedam miliona dinara za zaostale zarade neugovorenih radnika, koji su zbog toga tužili poslodavca, neiplaćene dnevnice i loši uslovi rada, samo su početak problema i onoga što bi moglo da čeka zaposlene, upozoravaju sindikalci i radnici Hitne pomoći.

Terenci Hitne tvrde da je u njihovoj ustanovi glavni problem preobimna i spora administracija.

- Vi sada na spratu imate nebrojeno novih funkcija koje svaka za sebe ne znači ništa, i zamenike i pomoćnike, i referente i ljude zadužene za medije, a ovamo gde su zaista potrebni ljudi, kao što su higijeničarke koje godinama rade i čiste, ispadaju višak. Najveći paradoks je što RFZO prepoznaje agencije koje bi bile unajmljene da rade taj posao, dok naše dugogodišnje kolege drže neugovernim i smatraju ih za višak - napominje Saša Živić, vozač saniteta.

Gradski čelnici tvrde da imaju 10 miliona dinara, koje su obećali.

- Neophodno je da se pare koje su odvojene u 2015. potroše namenski, a ne za zaostale zarade iz prethodnih godina, jer to već povlači i određenu krivičnu odgovornost - tvrdi prof. dr Žarko Ranković, gradski većnik zadužen za zdravstvo. - Mi već godinu dana čekamo da sada već bivši rukovodilac, uradi reviziju sistematizacije, jer je ona neophodna kako bi se rešio višak neugovorenih radnika.

Prema rečima gradskog većnika, pojedinom osoblju stomatološke službe koje je neugovoreno, već je ponuđeno da pređe da radi u niški Dom zdravlja, ali je većina to odbila.


PRETE PROTESTOM

- SVE više tužbi pristiže na adresu naše ustanove i zato je nepojmljivo da se grad ne oglašava i ne daje nam sredstva koja duguje - veli Zoran Golubović, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. - Sačekaćemo još malo na obećani novac, ali ako ne bude odgovora, ispred Ministarstva zdravlja ćemo tražiti svoja prava.