VRŠAC - Slaviša Maksimović, član Opštinskog veća Vršca za ruralni razvoj, u prethodnoj godini nije realizovao projekte za unapređenje života u selima, vredne čak 16,5 miliona dinara, iako je opština Vršac za to obezbedila sredstva iz kredita, koji je podigla za investicije. Ta činjenica je ozbiljno ugrozila njegovu poziciju u lokalnoj vlasti, na koju je pre manje od godinu dana postavljen kao član SNS, pa će se pitanje njegovog ostanka na toj funkciji razmatrati na sednici Opštinskog odbora stranke koja ga je i imenovala, a zatim će konačnu odluku doneti odbornici Skupštine opštine.

Maksimović je, kako saznajemo, za 2014. godinu zahtevao 19,4 miliona dinara iz kreditnog zaduženja opštine Vršac za taksativno navedene projekte, ali je od te sume realizovano samo 2,8 miliona. Time su brojna sela vršačke opštine zakinuta, pa, između ostalog, Ritiševo, Orešac i Straža zasad nisu dobili kapele, Vatin bunar, a mnoge zgrade mesnih zajednica nisu rekonstruisane.

Maksimović, međutim, poriče ove navode i ističe da je realizacija nekih projekata u toku, a da realizacija pojedinih nije sprovedena "zbog preporuke o prioritetima predsednika, načelnika i Vlade Srbije za štednjom i pomoći ugroženima od poplava".

- Tu, pre svega, mislim na uređenje muzeja Roberta Hamerštila i otvorene scene u Gudurici, kao i na rekonstrukciju svlačionica na seoskom stadionu u Velikom Središtu. Svi ostali planirani projekti se rade ili će biti sprovedeni kada to vremenski uslove dozvole - tvrdi Maksimović za "Novosti", dodajući da je sve radio u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Maksimović je za člana OV postavljen na predlog v. d. predsednika SNS u Vršcu Ljubiše Milosavljevića. Prvi čovek vršačkih naprednjaka, međutim, nije želeo da komentariše stručnost svog stranačkog kolege, jer smatra da čelnici opštine treba da procene koliko je ko uspešan u realizaciji postavljenih zadataka.

- Rado ću se odazvati pozivu čelnika opštine da, između ostalog, prokomentarišemo i ovu temu, koju smatram istinski važnom. S druge strane, Maksimović je, kao i svi ostali funkcioneri, dužan da podnosi izveštaj o radu opštinskom odboru stranke, pa ćemo se o ovome kao stranka izjasniti na nekoj od narednih sednica - rekao je Milosavljević, inače, jedan od savetnika predsednika opštine Vršac.


OPŠTINSKI BUDžET BEZ PRIMEDABA

KADA je reč o realizaciji projekata sredstvima iz opštinskog budžeta, primedaba na Maksimovićev rad nema. Zato je i nejasno, zašto baš projekti iz kreditnog zaduženja, za koje opština uredno plaća kamate, nisu realizovani u predviđenom roku, jer je taj novac onda mogao biti usmeren na projekte drugih resora.